Кой има половин милиард за "Кремиковци" | webcafe.bg
newscafe

Кой има половин милиард за "Кремиковци"

Webcafe.bg
07.09.2010, 11:35 (обновена 07.09.2010, 12:13)
кремиковци

Снимка: © БГНЕС

Земята под комбинат "Кремиковци" е малко над 20 000 декара...

С минимум половин милиард лева трябва да разполагат кандидатите за активите на металургичния комбинат "Кремиковци". Търгът е насрочен за 13 август. 

Според обявата на синдика Цветан Банков, за да се участва в търга са необходими 56 млн. лeва депозит. Така наддаващите доказват, че имат възможност да платят цената, ако спечелят.  Началната цена е 565 млн. лева - такава оценка е дала консултантската компания "Амрита" към края на юли т.г.

Тази сума е малко над 1/4 от задълженията на комбината, които надхвърлят 1.9 млрд. лева. Както става ясно от предишни оценки, подготвени пак от "Амрита", и пазарната, и ликвидационна стойност на комбината намалява. Към 1 септември м.г. например пазарната стойност на "Кремиковци" е оценена на 837. 244 млн. лева. А ликвидационната стойност на фирмата беше 662 708 млн. лева, като тези оценки бяха валидни до 1 март 2010 г. - т.е. в рамките на 6 месеца след изготвянето им.

В днешната оценка не се включват имотите в столицата, които са извън комбината, планините и по морето. Това са апартаменти, почивни станции и други, за някои от които се водят съдебни дела, защото са били продадени в годините преди фалита.

Комбинатът е построен върху площ от 25 000 декара, от които в момента негова собственост са близо 20 000 декара. "Кремиковци" се намира на север от София, а именно в тази посока - по градоустройствен план, е предвидено да се развива столицата.

Всичко на масата: Земя, сгради, оборудване...

Продава се цялата производствена площадка на "Кремиковци": земя, сгради, оборудване, машини,  вагони и локомотиви и за всеки актив са посочени пазарна и ликвидационна цена.

Ако първият търг се провали, следва втори, където вече началната цена ще е с 20% по-ниска, така че вероятността да има повече кандидати тогава е по-голяма. В случай че кандидати няма и до втория търг, ще се премине към пряко договаряне с потенциални купувачи на комбината или обособени части от него. Разбира се, т.нар. гаражна разпродажба е най-лошият вариант за кредиторите, които разчитат да си осребрят някои вземания при търга.

Участниците в търга не купуват юридическото лице "Кремиковци" АД, което вече е заличено от правния мир, а неговите активи, освободени от задължения.

На производствената площадка бъдещият собственик/собственици ще може да развиват всякаква дейност. Дали ще се възроди производството на стомана или ще има писта за Формула 1, както предложиха граждански организации, ще е ясно наесен.

Oще: комбинат  кремиковци  синдик  търг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.