Да отсечем корупцията, а не гората | webcafe.bg
newscafe

Да отсечем корупцията, а не гората

Webcafe.bg
10.04.2012, 11:11 (обновена 10.04.2012, 11:47)
брадва

По една брадва за Бойко Борисов и за всеки депутат

Граждани от коалиция "За да остане природа в България" занесоха днес сутринта в Министерски съвет брадва - подарък за премиера Бойко Борисов, който обаче не бе в сградата, за да ги приеме.

Природозащитниците дойдоха на акцията, носещи български трибагреник, в който обаче зеленият цвят представляваше само тънка зелена линийка.

Поводът за това са приетите на първо четене промени в Закона за горите, позволяващи сечи и строежа на ски писти и други съоръжения на защитена територия в българските планини.

Довечера в 19 ч. е поредното протестно шествие, което ще тръгне от Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание, където ще бъдат оставени 240 хартиени брадви за всеки от депутатите, тъй като с готвените промени гората на практика само ще се води гора на хартия.

Надсловът на събитието е "Да отсечем корупцията, а не гората".

Освен писти и лифтове, в последната редакция на Закона управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и ДРУГИ.

Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води гора „на хартия".

Внушението, че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата, е измамно. То ще се налага само в много редки случаи, описани в закона. Дори и да подлежи на еко оценки, тези които ги пишат, получават хонорара си от инвеститора. Така в почти 100% от случаите изводът е, че проектът не пречи на природата.

С промените в закона отново се разрешават и сечите на малки частни горски имоти - до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите и то неслучайно. Преди 2009 г. собственици на горски имоти до 20 декара също можеха да секат без план. Така бяха изсечени до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина. Подобни шамхатни сечи личат например по шосето от София за Варна. Те могат доведат до поредна наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за корупция.

Освен това за първи път в историята на България от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк Витоша, най-старият на Балканите.

Oще: бойко борисов  брадва  витоша  витоша ски  закон за горите  зелените  коалиция за да остане природа в българия  народно събрание  протест  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани