"Уестингхаус" може да се отрази върху казуса "Белене" | webcafe.bg
newscafe

"Уестингхаус" може да се отрази върху казуса "Белене"

Webcafe.bg
03.08.2014, 13:57 (обновена 03.08.2014, 14:33)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Договорът за изграждането на VII-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да навреди на БЪлгария в делото за АЕЦ "Белене"

Подписването на споразумение с американската компания "Уестингхаус" за изграждането на VII-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" може да се отрази негативно върху арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене", заяви пред БНР енергийният експерт и бивш депутат от ДСБ Иван Иванов.

Един от основните аргументи на българската страна в делото са спиране на строителството на АЕЦ "Белене" е, че прогнозата за потреблението не показва нуждата от нова мощност.

"С договора с "Уестингхаус" едва ли не се казва, че тези прогнози са грешни и ще трябва да платим над 1 млрд. евро неустойки на руската страна", коментира Иванов.  Делото срещу България беше заведеното от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) в арбитражния съд в Париж за поръчано, изработено и неплатено оборудване за строежа на спряната АЕЦ "Белене"

През 2013 г. потреблението на електроенергия е намаляло с 5%, прогнозата на ДКЕВР за тази е за спад от 9 на сто, а според Световната банка страната страда от свръхпроизводство на ток и трябва да намалява мощностите си, каза Иванов.

Според Иванов България нарушава европейското законодателство, което я задължава да осигури условия за погребване и съхранение на ядрените отпадъци и отработеното ядрено гориво, за което страната не е предприела нищо.

Договорът с "Уестингхаус" беше подписан в петък, като енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев подчерта, че споразумението не предвижда финансов ангажимент и следва да бъде утвърдено или отхвърлено от правителството през октомври.

Бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че партията му ще настоява служебният кабинет да публикува текста на споразумението.

"Не съм виждал договор, който да е подписан, но да не действа, докато трета страна не се съгласи, това е правен абсурд," коментира той.

Oще: аец  атомна ценътрала  атомни мощности  белене  енергетика  козлодуй  уестингхаус  ядрена централа  ядрени мощности 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани