България харчи малко за здраве и образование и много за околна среда | webcafe.bg
newscafe

България харчи за здраве по-малко от 2005 г.

Деница Райкова , в. Сега
17.10.2011, 12:03 (обновена 17.10.2011, 12:13)
болница

Снимка: © БГНЕС

Въпреки че от 2007 г. насам има постепенно увеличение на средствата за здравната система, страната ни още е под нивото от 2005 г. - тогава делът е бил над 5% от БВП

В повечето страни в ЕС общите бюджетни разходи, отнесени към брутния вътрешен продукт, са пораснали значително през 2009 и 2010 г., обяви Евростат. Причината за това са опитите за справяне с последствията от кризата и най-вече наливането на огромни средства в закъсали банки.

България заедно с Естония и Литва е сред държавите, които са свили харченето. В Ирландия, Португалия, Кипър, Румъния и Полша правителствата са отпуснали най-много бюджетите.

България харчи малко за здраве и образование, но е сред лидерите по разходи за опазване на околната среда, показват данните на Евростат от 2005 г. насам. През последните 5 години България е насочила едва 4% от БВП за здравеопазване и образование, което ни нарежда на последните места в ЕС. Въпреки че от 2007 г. насам има постепенно увеличение на средствата за здравната система, страната ни още е под нивото от 2005 г. - тогава делът е бил над 5% от БВП.

Само за просвета Дания, Швеция, Кипър, Естония са похарчили средства, равняващи се на 7-8% от БВП за 2009 г. Заедно с Германия България е в групата на пестеливите по разходи за образование - с едва 4.4%. Подобно е положението в Гърция (4.5%) и Румъния (4.1).

В ЕС разходите за социална защита - обезщетения, помощи, добавки за бедни, възрастни, деца, хора с увреждания и т.н., са най-голямото перо, а през последните 5 години са нараснали средно с 15%. България, балтийската тройка и Румъния са страните членки, в които от 2005 г. насам тези разходи са се увеличили най-значително - с над 85%. Въпреки това все още сме сред държавите в ЕС, които дават малък дял бюджетни средства за този сектор - под 14% от БВП за 2009 г. Това е далеч под резултатите за Дания (25.4%) и Финландия (23.9%).

Изненадващо България се нарежда сред страните, които харчат най-сериозна част от бюджетите си за екология и благоустройство - като се започне от инвестиции във ВиК мрежата и се стигне до уличното осветление. С Англия отреждаме по 2.6% от БВП за подобряване на околната среда. "По-зелени" са само Кипър, Ирландия и Франция с над 3%.

В това изследване Евростат не дава детайлна разбивка на бюджетите за отбрана и вътрешна сигурност. Авторите отбелязват, че Гърция е рекордьор в ЕС по тежест на военните разходи - 3.6% от БВП. За сигурност България заделя около 4% при средно за ЕС под 1.5%. Намеренията на вицепремиера Симеон Дянков са в бюджет 2012 това перо да бъде орязано за сметка на финансирането за образование, наука и култура.

 "Ние гледаме европейските показатели, според които плащаме най-много за сигурност и най-малко за образование и наука. Трябва да е обратното", заяви Дянков в края на лятото. Колегата му Цветан Цветанов обаче вече даде знак, че няма да приеме подобна промяна, и дори обяви, че "не Симеон Дянков е човекът, който ще каже как ще се разпределя бюджетът на страната".

Нашата страна, Естония и Румъния са и с най-нисък процент на правителствените разходи - около 40% от БВП. На другия полюс са Франция, Швеция, Дания, където се изразходват суми, надхвърлящи 53% от икономиката.

www.segabg.com

Oще: банки  бвп  българия  бюджет  ес  здравеопазване  криза  образование  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани