МВР арестува учителка, обрала клон на Прокредит банк в Плевен на 15 март | webcafe.bg
newscafe

Хванаха учителка, обрала банка с китайски пистолет

Webcafe.bg
14.04.2010, 11:47 (обновена 15.04.2010, 11:18)
цветан цветанов

Министър Цветанов се похвали, че МВР "с огромни усилия" хванало учителка, обрала банка, но не каза нищо за останалите банкови обири, зачестили напоследък

За втори път от повече от година МВР залови банков обирджия - учителка по български език и литература. Всички други засега се изплъзват на органите на реда и сигурността.

Другият заловен беше мъжът, обрал на 18 февруари клон на Банка ДСК в Пловдив.

Плевенската полиция е задържала снощи 37-годишната учителка от село Славяново Поля Даскалова, ограбила 20 000 лева от офис на Прокредит банк. Обирът е станал преди около месец, а през това време анализите на криминалистите довели до нейните следи. Тя откраднала парите на 15 март, като заплашила три банкови служителки с пластмасов пистолет, китайско производство. За целта се дегизирала с перука, слънчеви очила и шал.

Жената се решила на отчаяната стъпка заради кредитите, които не можела да изплаща. С откраднатите пари тя върнала 10 000 лева от борчовете си. Даскалова е семейна, с две деца и едва ли е вземала повече от 500 лева учителска заплата.

"Учителката е направила пълни самопризнания пред съдия", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него разкриването на престъпника коствало доста нерви на МВР и много ресурс, за да бъде документирано престъплението и да бъде заловена извършителката.

Цветанов обясни, че жената имала заеми и не била в състояние да ги изплати със заплатата, която получава. "Мотивът й е, че е изпаднала в тежко финансово състояние и е искала да си реши проблема по някакъв начин", коментира още МВР-шефът.

Жената най-вероятно е разполагала с вътрешна информация. Проверяваме версията дали в грабежа е замесен служител. Това каза малко след обира полицейският шеф комисар Светозар Илиев.

Според него учителката е знаела, че офисът няма охрана, само паник-бутон. Известни са й били разположението на гишетата и броят на чиновниците в помещението. Проучила е също, че клиентите оредяват в следобедните часове.

Никой от магазинчетата и кафенето до банката не забелязва кога зад парапета минава жена с големи тъмни очила и скрита от плътен шал. Тя влиза в банката в 16 ч, вътре са 3 млади служителки.

"Това е обир. Не се обаждайте на никого! Отвън има още 4-ма, които ще ви застрелят", произнася спокойно тя и леко придърпва в ръката си найлонова черна торба. "Вътре е пистолетът", решават жените до гишетата и се вцепеняват. Оръжие обаче не е показано, възможно е да е било в чантата. След командата мистериозната дама с премерени движения разтваря кесията, но без да я надига, и касиерките насипват вътре всичките пари от чекмеджетата", разказва вестник „Труд".

Освен че е била дръзка, се е държала и професионално. Целият екшън се завъртял за 3-4 минути. Пред смразените касиерки жената хладнокръвно стиснала торбата с парите и изчезнала. Вероятно е поела към жп и автогарата, които са на метри една от друга и почти граничат с индустриалната зона. Полицаи от Плевен, Ловеч, Търново и Враца са вдигнати за издирването.

Самоличността на обирджийката е установена по записи на охранителните камери на банката. Жената се е подготвяла около седмица за обира, като е извършвала наблюдение на движението в банковия офис.

Комисар Илиев е категоричен, че сама жена не би могла да се справи толкова перфектно с операцията. Единствената й грешка е, че е оставила образа си в банковите камери. "Изглежда на 40 г. Вижда се косата й, но може да е с перука. Била е облечена със светла бежова шуба, черен панталон. Фоторобот няма да рисуваме", обясняваше след обира комисарят. Той още тогава отхвърли тезата, че обирджията е мъж, преоблечен в дамски дрехи.

Загадка е и поведението на банковите служителки. Те не натиснали паник бутона. Сигнала до полицията подали след 10 минути, обадили се на тел. 166. От банката оправдали забавянето, тъй като първо уведомили службата за сигурност в централата в София.

Oще: грабеж  мвр  учителка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани