Плащанията бяха временно прекратени през ноември м.г. | webcafe.bg
newscafe

България заплашена от спиране на 182 млн. евро по "Околна среда"

Webcafe.bg, по БНР
13.02.2014, 17:01 (обновена 13.02.2014, 17:14)
Европейска комисия

В следващите месеци може да бъдат спрени всички плащания, ако няма задоволително решение по посочените от ЕК с оперативната програма "Околна среда"

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма "Околна среда", предаде БНР.

Плащанията бяха временно прекратени през ноември. До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър, съобщи кореспондентът на радиото в Брюксел Диана Чепишева.

Това значи, че в следващите месеци може да бъдат спрени плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от Комисията проблеми с оперативната програма. Те са най-вече в сферата на тръжните процедури, контрола и управлението. По думите на Уилър българските одитни власти признават съществуването на тези проблеми, затова европейските партньори виждат в тях надежден орган, с който могат да работят.

Сумата, която е засегната от решението, е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на колегиума на комисарите, обясни Ширин Уилър.

„Много е важно това да не се превръща в политически футбол. Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни", каза Уилър в отговор на това чия е вината за слабостите на програмата. „Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени", казва още тя.

 

Oще: брюксел  европейска комисия  европейски съюз  околна среда  оперативна програма  оп "околна среда" 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 14.02.201411:23

Не ги е срам брюкселските зелки.... спряха парите...тъкмо щях да кандидатствам.

П У Б Л И Ч Н А П О К А Н А по реда на чл. 7, т. 1 от ПМС № 69 за определяне на Изпълнител за извършване на услуга с предмет: „Производство и разселване на поне 50 000 личинки от застрашени видове есетрови риби с доказан дунавски произход" по дейност 3 от проект “Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България” съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма «Околна среда 2007-2013г.» съ-финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Kохезионния фонд на Европейската общност, Номер на договора: 5103020–С-012, Номер на проекта: 5103020-23-666, Приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”.
   

оценка

+0 -0