Пълно преработване и почти изцяло нов проект за завода за столичния боклук е поискала Европейската комисия от екоминистъра Нона Караджова | webcafe.bg
newscafe

"24 часа": Брюксел иска нов завод за боклука

Webcafe.bg
19.10.2010, 13:52 (обновена 19.10.2010, 14:00)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Забележките в писмото на ЕК са технически, смята екоминистърът Нона Караджова

Пълно преработване и почти изцяло нов проект за завода за столичния боклук е поискала Европейската комисия от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщи днес "24 часа".

Вестникът разполага с писмото на шефа на регионалната дирекция Дирк Ахнер до Караджова, в което става ясно, че експертите на ЕК, които оценяват дали да се дадат исканите от еврофондовете 81 млн. евро, не са доволни от техническите и икономическите анализи на проекта.

"Заводът е преоразмерен за повече отпадъци, отколкото изхвърля София, няма да се стимулира рециклирането, а мястото не е подходящо избрано, твърдят евроекспертите. Според тях трябва да се потърсят още терени за ново сметище, а заводът да се премести по-близо до столицата, за да може енергията от изгарянето на отпадъците да се ползва за отопление", пише в публикацията на изданието на ВАЦ.

От Брюксел имат още няколко забележки: избраният вариант за производство на брикети от боклука, които да се горят в циментовите заводи, е прекалено скъп като транспортни разходи, иска се нова разработка на депото за зелените отпадъци на София, което ще е до Богров. Земите там са радиоактивни и мястото не е подходящо, твърдят от комисията.

"Ние напълно осъзнаваме, че за изискваните елементи ще е необходимо време. Докато това бъде завършено, можете да пристъпите към изграждане на депо за отпадъци в местността "Садината", се предлага в писмото, цитирано от "24 часа". Според Брюксел това ще даде време на София за 4-5 години да направи нов, по-качествен проект за завод.

Oще: боклук  брюксел  депо  ек  завод  министър  нона караджова  отпадъци  смет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани