Солени глоби в Гърция за работодатели, които не плащат осигуровки | webcafe.bg
newscafe

Солени глоби в Гърция за некоректни работодатели

Webcafe.bg
20.08.2013, 13:04 (обновена 20.08.2013, 13:53)
лозя

Бум на "черния труд" в Гърция

Властите в Гърция обявиха сериозни мерки, за да се преборят с придобилото национални мащаби явление в страната, наричано "недеклариран и неосигурен труд", съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Работодателите ще бъдат санкционирани с глоби от 10 550 евро, ако бъдат заловени, че не са декларирали и не плащат осигуровки за всеки нает от тях работник. 

"Затягаме глобите, а размерът им възлиза на 18-месечни минимални заплати. Глобата от 10 550 евро е за всеки недеклариран работещ", цитира в. "Етнос" министъра на труда.

Глобите ще се налагат на място от инспекторите, констатирали нарушенията. Вестникът определя мерките като "сафари срещу "черния труд".

В. "Елефтеротипия" коментира, че целта на тези мерки е да се спре съществуващата безнаказаност в страната. Изданието пише още, че правителството е решено да защити правата и интересите на работещите и да съхрани устойчивостта на осигурителните фондове. 

Данните показват, че над половин милион са работещите в Гърция, чийто труд не се декларира и осигурява от работодателите. През 2010 г. този труд е съставлявал 25 на сто, а за първите шест месеца на тази година той е достигнал 38.4 на сто. Това означава, че не се плащат осигуровки за четирима от десет работещи. 

Гръцката държава пък губи по 3 милиарда евро годишно от тези 550 хиляди неосигурени работещи. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като "парите на черно" не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 милиона евро от невнесени осигуровки. 

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на "черния труд" в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години, както и на премахването на колективните трудови договори.

Наскоро в България КНСБ отново поднови брадясалата от поне десетилетие идея за затвор за некоректни работодатели, които не плащат осигуровки на работниците си.

По данни на НОИ повече от две трети от работещите в България са осигурявани на минималната работна заплата.

Също като в Гърция заради избягването или изобщо неплащането на осигуровки, всяка година Националният осигурителен институт, който изплаща пенсиите, е на дефицит от 1.5 - 1.7 млрд. лева. Необходимата сума за пенсии се осигурява с трансфери от бюджета, т.е. от данъкоплатците.

Oще: българия  глоби  гърция  осигуровки  работници  работодатели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани