Борисов: Няма да участваме в скандала с Франция и ромите | webcafe.bg
newscafe

Борисов: Няма да участваме в скандала с Франция и ромите

Webcafe.bg
16.09.2010, 10:22 (обновена 21.09.2010, 14:09)
бойко борисов

Според Борисов проблемът с ромите може да попречи и на влизането на България в Шенгенското пространство, което при добро стечение на обстоятелствата би могло да стане в рамките на година.

Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че България няма да участва в дебатите около скандала с френската политика по репатриране на роми. Той обясни, че действията на Париж няма да попречат на отношенията между двете държави.

Днес лидерите на ЕС се събраха в Брюксел за извънредна среща на върха. Икономическата координация и общата външна политика са предвидени за основни теми на  срещата на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза, очаква се обаче проблемът с ромите да пренареди дневния й ред.

"Ние сме категорични, че всеки един човек има своите права. Това сме го изразили публично, но не искам ние да влизаме в този диалог, защото ние нямаме проблем и самата Франция няма проблем с България, така че не искам да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем", каза Борисов.

Според него проблемът с ромите може да попречи и на влизането на България в Шенгенското пространство, което при добро стечение на обстоятелствата би могло да стане в рамките на година.

Позицията на Борисов е в противоречие с тази на президента Геори Първанов.

Преди ден Първанов заяви, че политиката по групово репатриране на роми от Франция противоречи на европейските ценности. "Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, според мен се разминава с европейските ценности. Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай.", заяви Първанов.

Бойко Борисов е на мнение, че България може да се присъедини към Шенгенското пространство и сама, без Румъния. Борисов каза това в Брюксел в навечерието на европейската среща на върха, по повод изявленията на френски политици, че за евентуалното приемане на двете страни в Шенген трябва да бъдат взети предвид резултатите от мониторинговия механизъм, както и проблема с ромите.

„И ние искаме това да бъде взето предвид, защото нямаме такъв проблем", изтъкна премиерът: "Самата Франция няма проблем с България, така че не искам да сме в един кюп с останалите държави, които имат проблем. Така е изгодно на много държави да сме в комплект с Румъния, но в случая не сме. И България си има своя път, просто ние си вършим работата и се надявам да е успешна. Ние не сме една държава, че да ни третират като общо цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и румънския народ, но просто ние бързаме и имаме своя писта, защото имаме да наваксваме много години."

Запитан какво ще каже при предстоящите в Брюксел дискусии по конфликта около ромите, Бойко Борисов отговори: "Просто ще кажа практиката, която имаше България с джебчиите, които пътуваха из Европа и начинът, по който ние го решихме за всички европейски държави. По двама-трима полицаи от отделите, които се занимават, отиват, прибират ги и с това се приключва въпросът. Ние не искаме да генерираме престъпност извън нашите граници и това се отчита от всички колеги."

Oще: бойко борисов  ес  роми  франция  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

1 Kiril Atanasov | 16.09.201013:05

Мдам .. още малко да поспорят около Втората Световна и мога да ни попита спокойно "Абе вие ония пещи на Кремиковци, можете ли да ги позатоплите малко, та да има къде да ги тикаме тия паразити ?".
Еххх мечти мечти .. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани