Плащане с банкови карти - в пощи, болници и общини | webcafe.bg
newscafe

Дянков иска да плащаме с банкови карти данъци, лечение, сметки

Юлиана Бончева , в. Сега
04.08.2011, 10:56 (обновена 04.08.2011, 11:16)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Според анализ на ведомството на Симеон Дянков онлайн разплащанията трябва да изместят броенето на пари на гише

Една пета от българската икономика е в сивия сектор, това е положението с леки вариации през последните 10 години, а най-сигурният начин да се подобри е широко навлизане на електрониката и електронните услуги във всекидневието на гражданите, бизнеса и чиновниците. Това са основни изводи от анализ на Министерството на финансите, публикуван вчера.

МФ готви серия изследвания на феномена "сенчеста икономика" и това е първото издание. В него авторите посочват, че онлайн разплащанията тотално трябва да изместят броенето на пари на гише.

Отчитат се и първи успехи на използването на високи технологии в борбата с криенето на доходи и данъци. Сред позитивните стъпки анализът откроява свързването на бензиностанциите с НАП и следенето на оборотите им в реално време.

Трябва да се създадат стимули за плащането на бонуси, ваучери и други социални придобивки във вид на предплатени карти, за да се подобри ефикасността на паричните разплащания и да се затрудни "черният пазар", се посочва в анализа.

Според експертите на Симеон Дянков хората трябва да могат да плащат с банкови карти данъци, такси за следване и за лечение, както и битови сметки. Ето защо по подобие на касите на супермаркетите с ПОС терминали трябва да бъдат оборудвани болници, медицински центрове, лекарски и зъболекарски кабинети; университети, пощите, офисите на компаниите - доставчици на комунални услуги.

За целта чрез законови промени трябва да се гарантира възможността всеки потребител на публични услуги да има възможност да избира как да плаща - в брой или по електронен път чрез банкова карта.

Една от препоръките, обсъждани при последните дискусии, е за намаляване на ДДС, когато човек плаща за стока или услуга с електронно портмоне, като бонусът да важи за известно време. Любопитното е, че тази препоръка също фигурира в анализа, макар че министърът на финансите и повечето експерти по принцип отричат всякакви идеи за намалени ставки и преференциален ДДС.

Откакто е въведена онлайн връзката с НАП, 400 бензиностанции са затворени, защото не са си монтирали необходимите устройства на колонките, а други 40 са излезли "на светло", отчитат от МФ. Според документа следващата стъпка е поставяне на нивомери в самите резервоари на бензиностанциите, но срокове за това още няма.

От началото на 2011 г. законът за акцизите повелява цистерните, които возят маркирани горива (за отопление на болници, училища и др.), да са оборудвани със система за глобално позициониране GPS, корабите също трябва да имат специални датчици. Заедно с нашумялата покрай нефтохима в Бургас Наредба № 3, която задължава всички фирми, които търгуват на едро с горива да имат разходомери, мерките дават резултат. Благодарение на електронния контрол приходите на митниците от акцизи се подобряват, подчертава анализът.

www.segabg.com

Oще: бензиностанции  данъци  доходи  икономика  карти  нап  технологии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

3 Мишуга | 04.08.201121:43

Тъпанар. Да пусне адфк в общините че да лъсне как плащанията на местни налози по банков пътса тотално несвързани с дължимите главници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 04.08.201120:37

Има две области,в които България твърдо държи първото място в Европа.Ние сме най-бедната държава и от там сме изпреварили другите и по показателя висока смъртност.Защото повечето от оживелите българи не разполагат с работа и нужните пари,които да се изхранват и да поддържат здравето си.А Дянков се занимава с какви карти да се разплащаме/?!/,въпреки че парите е безпомощен да намери.Мъчно ми е за него,но не го съжалявам!Да си върви!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 04.08.201111:52

А бе направо ББ да премахне хартиените пари. Защо да си играе Дянков на дребно...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани