Забълбука в здравеопазването | webcafe.bg
newscafe

Забълбука в здравеопазването

Webcafe.bg, по Агенция Фокус и 24 часа
03.07.2013, 16:01 (обновена 03.07.2013, 18:15)
Пламен Цеков

Преди да оглави здравната каса, Цеков беше депутат от ГЕРБ, известен единствено като един от замесените в скандала с т.нар. поправка "Мери Джейн"

Министърът на здравеопазването и Българският лекарски съюз искат шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков да подаде оставка, а в Хасково, София и още няколко града се бунтуват срещу подготвените промени в борда на директорите и смяна на мениджъра д-р Славчо Близнаков, назначен при управлението на ГЕРБ.

Всичко това се случва на фона на неподписан рамков договор за 2013 г. между НЗОК и Българския лекарски съюз, тъй като преговорите се провалиха още в края на миналата година.

Тогава съсловната организация отказа да се съгласи с прехвърлянето на дейности, които са отговорност на МЗ, респективно държавата, към бюджета на НЗОК.

Цеков, върви си с мир

Въпреки неколкократните искания от страна на министър Таня Андреева Цеков да подаде оставка, той обяви, че няма да го направи и оприличи ставащото на "политическа чистка".

Заради упорството му народните представители решиха днес да гласуват утре решение за предсрочно прекратяване на мандата му. Предложението бе внесено от зам.-председателя на НС Мая Манолова.

Освобождаването на Цеков, който преди да стане депутат, беше управител на болницата в Лом, ще е първа точка на пленарното заседание.

В Хасково се вдигнаха на голям протест

Смени на шефове на болници започна здравното министерство, но на някои места те срещнаха силен отпор.

Персоналът на хасковската болница е в стачна готовност от днес. Над 200 медици излязоха на протест срещу готвените промени в борда на директорите и смяната на мениджъра д-р Славчо Близнаков сутринта днес.

Миналата седмица на общото събрание на стационара бе направен опит за смяна на ръководството, но разбунтувалите се лекари, сестри и санитари осуетиха провеждането му.

В онкологията не искат Троянова

Персоналът на онкологията в София даде сутрешния си рапорт навън. По този начин те протестираха срещу връщането на бившия си директор доц. Петранка Троянова в ръководството.

Преди четири години тя беше отстранена от прокуратурата заради подозрения в престъпления по служба. Доказателства за това не бяха открити.

Преди дни здравният министър Таня Андреева върна доц. Троянова в Борда на директорите на медицинското заведение и мотивира решението си като обмислено.

Директорът на онкологията доц. Здравка Валерианова обяви, че днес приключват активния си протест навън, тъй като са отговорни пред пациентите си.

Персоналът обаче ще продължи да носи трикольора на реверите си в знак на несъгласие с взетото решение.

Oще: болници  здравеопазване  министър  народно събрание  нзок  освобождаване  оставка  пламен цеков  протести  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани