Пак доживотен затвор за делото "Белнейски" | webcafe.bg
newscafe

Пак доживотен затвор за делото "Белнейски"

Webcafe.bg
28.06.2013, 11:33 (обновена 28.06.2013, 18:21)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

Лазар Колев отново е осъден

Апелативният съд в Пловдив потвърди наказанието доживотен затвор без право на замяна за Лазар Колев, единственият обвиняем за смъртта на сестрите Белнейски. Двойното убийство, извършено по особено жесток начин, потресе страната в края на януари 2006 година. Телата на Росица и Христина бяха намерени в местността „Грамадите" край Брацигово.

Съдът заключи, че Колев е убил двете момичета по особено жесток начин, опитвайки да прикрие други извършени престъпления - изнасилване и блудство. Той ще трябва да плати на родителите им - Фани и Стоимен - обезщетение за претъпени морални вреди от 400 000 лева, съобщиха от съда.

Решението е мотивирано в 186 страници, след като е направен анализ на показанията на 50 свидетели и 40 експертизи. Сред тях е и арбитражната съдебномедицинска НДК експертиза, която преодоляла „съществуващите противоречия в назначените международни и вътрешни ДНК експертизи".

Магистратите под тепетата един път вече осъдиха Колев на доживотен затвор без право на замяна. Така те потвърдиха осъдителната присъда на първоинстанционния Окръжен съд - Пазарджик.

Лазар Колев беше осъден на базата на ДНК-експертиза, според която неговият ДНК профил съвпада с открития биологичен материал под ноктите на Росица Белнейска и във вагината на сестра й - Христина.

Съмненията

През октомври м.г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане спорното дело, усъмнявайки се точно в това. Ноктените изрезки и на двете жертви са зацапани с черна материя (печатарско мастило, използвано при снемане на дактилоскопни отпечатъци при първоначалния оглед на мястото на намиране на телата в местността "Грамадите"), но ВКС твърди, че експертизата не може да бъде оспорена.

Касационната инстанция установи, че по делото липсват важни детайли за действията на подсъдимия в нощта на убийството. Например, пропуски има по отношение на телефонните разговори, които Колев е водил във фаталната нощ. В разпечатката има две обаждания към един и същ абонат, който не присъства в материалите по делото.

ВКС върна делото в Пловдив, след като родителите на сестрите поискаха това. По-рано Фани Белнейска заяви, че има още двама убийци на дъщерите й, освен осъдения Лазар

"Лазар Колев е виновен за смъртта на дъщерите ми, но има още двама извършители. Това е мотивът ми да поискам ново разглеждане на делото. Чаках 6 години, ще чакам колкото трябва, за да спят децата ми спокойно. Информацията, че извършителите са трима, я имам от бившия директор на полицията в Пазарджик (Георги Стоицев - бел.р.), но имена не ми каза". Това заяви по TV7 Фани Белнейска.

Процесът за жестокото двойно убийство тръгна отново в Пловдивския апелативен съд, но с различен съдийски състав. Сега магистратите отново потвърждават предишното решение на колегите си.

Съдът е преценил, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения. Правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем.

Oще: белнейски  брацигово  лазар колев  пещера  сестри белнейски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани