Парламентът наложи безсрочна забрана за шистовия газ | webcafe.bg
newscafe

Парламентът наложи безсрочна забрана за шистовия газ

Webcafe.bg , По БНР
18.01.2012, 16:36 (обновена 18.01.2012, 16:40)
народно събрание

Снимка: © Уикимедия

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП забраната да се наложи със закон

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучвания и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. Налагането на пълен мораториум беше подкрепено от всички парламентарни сили, с изключение на Синята коалиция. Само петима сини депутати подкрепиха забраната, шестима гласуваха против, двама се въздържаха.

Повече от 4 часа продължиха споровете в залата на тема "шистов газ", предаде БНР. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП забраната да се наложи със закон. Според Любен Корнезов, законът има юридическа сила, а решението за мораториума оставя вратички: "Ако се приеме мораториум с тези решения, които ни се предлагат, това означава, че ние казваме "Може да има проучване и добив на шистов газ, даже и по този метод, само че дайте временно да го замажем".

Законът, съгласно Конституцията, и Законът за нормативните актове има висша юридическа сила. В йерархията на нормативните актове той стои непосредствено след Конституцията. Законът урежда трайно обществените отношения.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е автор на поправката за безсрочната забрана върху технологията за хидравлично разбиване, коментира: "С това искам да сложа край на спекулациите, интерпретациите. Аз разбирам, че от опозицията като котка на мляко веднага се хвърлиха да търсят варианти за задкулисни игри и какви ли не още работи чух по медиите".

Той мотивира отхвърлянето на закона на левицата: Смятам, че един такъв законопроект касае минимум 3 министерства в правителството. Касае много специфична и строго регламентирани познания по тази тема. Затова смятам, че един законопроект трябва да се изработи от Министерския съвет, където експерти от различни министерства трябва да внесат своето експертно мнение по този въпрос.

В решението на депутатите е предвидена и санкция от 100 млн. лв. за нарушението му.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че законопроектът на БСП решава генерално забраната на проучванията и добива на шистов газ. Той дори поиска оставката на министър Трайчо Трайков и упрекна ГЕРБ, че не те, а опозицията е довела до днешното решение: "Темата за опасността от проучването и добиването на шистов газ вече стана известна на българската общественост, но тя стана известна не благодарение на усилията на правителството и на Министерството на икономиката, а заради силния обществен натиск".

Иван Костов призова мнозинството да прецени докрай рисковете с въвеждането на пълната забрана на проучването и добива на шистов газ: "За мен по-малкият риск е България да знае има ли възможност да добива собствен газ, което е много важно за националната сигирност, или не трябва да знае".

Oще: мораториум  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани