Електронно гласуване в България надали ще има на следващите избори дори като експеримент | webcafe.bg
newscafe

СДС предлага да се гласува с изборни терминали

Webcafe.bg 27.07.2010, 13:31 (обновена 27.07.2010, 13:37)
Мартин Димитров

Снимка: © БГНЕС

Сините начело с Мартин Димитров отдавна настояват за въвеждане на електронно гласуване

Вариант за електронно гласуване, което да се приложи още на местните избори през следващата година, предлагат от СДС-Пловдив. Сините смятат, че трябва да упражняваме вота си чрез машини, които приличат на банкомати. Шефът на предизборния щаб на СДС в града Борис Марков е категоричен, че това е единственият начин да се неутрализира фалшифицирането на изборните списъци и търговията с гласове.

Въпросните машини са практика в някои европейски страни и САЩ. Те се наричат изборни терминали, а единичната им цена е между 500 и 1500 долара. При тях вотът се упражнява с лична карта и отнема около 30 секунди. За повече сигурност пуснатият глас може да се отразява и на хартиен носител.

Лидерът на СДС Мартин Димитров аргументира финансовото обезпечение на проекта по време на криза с думите, че едни избори струват на държавата около 20 милиона лева. С тази сума можело да се обезпечи внедряването на новата технология за гласуване още на предстоящите местни избори. Според Димитров въпросната инвестиция ще излезе по-евтино на държавата, тъй като машините за гласуване ще се използват многократно.

„Няма как новият Избирателен кодекс да бъде приет на първо четене до края на тази сесия" казва обаче Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. „Законопроектът за изборен кодекс още не е разглеждан в цялост от временната комисия. Не е гласуван от нейните членове. Не е подписан от вносителите и не е внесен в Народното събрание. След това предстои гледане от комисиите", пояснява  тя.

„При тази процедура е ясно, че кодексът няма как да мине на първо четете до края на тази сесия. До края на юли могат да успеят да го внесат в деловодството на НС, но ще влезе за гледане в комисиите през септември и едва след това може да върви на първо четене. Освен това искам да припомня, че в своя доклад от 29.03.2010 г. ПАСЕ препоръчва проектът за кодекс да се консултира с Венецианската комисия - нещо, което трябва да бъде направено, за да има пълни гаранции, че този толкова важен акт гарантира спазването на стандартите за провеждане на свободен и честен изборен процес и защитата на демократичните правата на гражданите", каза Цонева в интервю пред „Медиапуул".

Кодексът ще предвижда пилотно електронно гласуване, но Цонева не е оптимист, че то ще се случи.

„Знам, че "Гласуване без граници" внесоха конкретно предложение до комисията как това да се случи. Обмисляше се да бъде въведено пилотно гласуване през Интернет и регионален преброителен център на частичните кметски избори в Габрово. За да се направи такъв експеримент беше нужна промяна в закона за местните избори, тя обаче не беше направена и идеята с експериментиране на двете идеи пропадна", каза Ирина Цонева.

Oще: електронно гласуване  изборен кодекс  сдс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани