Под натиска на Министерството на финансите служителите на бюджетна издръжка трябва да се върнат на щата отпреди тройната коалиция | webcafe.bg
newscafe

Дянков реже чиновници до щата от 2005, МВР се дърпа

Webcafe.bg
22.04.2010, 11:00 (обновена 22.04.2010, 16:07)
симеон дянков

Ще успее ли Симеон Дянков да накара другия вицепремиер Цветанов да свие щата на МВР

Ведър, бодър и с висок дух министърът на финансите Симеон Дянков съобщи днес една розова прогноза и едно черно намерение. Розовото: дъното на кризата е ударено през март, през април Дянков очаква балансиран бюджет и дори малък плюс. Това означава, че липсващите 1.4-1.6 млрд. лева, с които бюджетът е на червено през март не само ще се намерят, но и ще препълнят хазната, за да има плюс. Чернилката е от задаващото се преструктуриране в чиновническия апарат, който трябва да се върне на щата си през 2005 г. - преди кабинета на тройната коалиция, и на нова схема за заплащане от 1 януари 2011 г.   

"Публичният сектор е твърде раздут. Както частният сектор се сви, логично е и публичният да се свие, но заплатите да станат по-високи, за да привличаме по-добри кадри", каза Дянков. Искаме да стигнем бройките от 2005 г., но с много по-качествена работа, заяви той.

За целия мандат на тройната коалиция армията чиновници е била свита с едва 2.3%.

В момента държавните чиновници са 440 000, след като за първите 8 месеца правителството на ГЕРБ извърши съкращения с 10.6%. 87 370 от тях работят в централната администрация - министерства, агенции, областни управи и т.н. 61 170 са служителите на МВР, 291 460 души са заетите в съдебна власт, НОИ, армията, БАН, образованието и здравеопазването.

Средната заплата в държавната администрация е 863 лева и е нараснала с 63% при кабинета Станишев при средна за страната 600 лв.

От 1 януари 2011 г. се въвежда и обявената по-рано нова схема на заплащане, като МВР и Министерството на отбраната ще я прилагат година по-късно. Възнагражденията ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива, която ще зависи от резултатите от работата.

Дянковите реформи премахват допълнителното материално стимулиране (ДМС) и въвеждане на добавка за служители със специално образование и квалификация, което се прилагаше преди години. Благодарение на ДМС при данъчните например бившата данъчна шефка Мургина и голяма част от апарата получаваха десетки хиляди левове извън трудовите си възнаграждения.

Предвидено е да се въведе и нов тип определяне на основната заплата, което ще замени сегашните минимална, средна и максимална заплата.

МВР се опъва

Въпреки натиска да съкрати служители, с протекцията на премиера Бойко Борисов МВР досега се опъва и не го прави. Независимо че съкращения бяха извършени във всички останали държавни ведомства.

От заетите в МВР 61 170 души 60% или 36 727 са полицейските служители, разпределени в 34 дирекции, сред които четири главни и 28 областни. България е сред шампионите по брой полицаи на 100 000 души население - 481, което я нарежда на 4-о място в ЕС. Средно за общността бройката е 339. 

Бройката на служителите в МВР е голяма, но при нас нещата са по-централизирани. Работата на колегите там е повече, отколкото в други министерства, защото България сега става правова държава, коментира днес по БНТ Дянков.

На заседанието на кабинета в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов представил разчети заедно с програмата за оптимизиране, подготвена от Дянков. Финансовият министър потвърди, че в МВР няма нито един съкратен служител от началото на мандата на ГЕРБ, въпреки близо 11-процентните съкращения в останалите ведомства. Министърът на отбраната Аню Ангелов обеща до края на май чиновниците в МО да бъдат съкратени с 32%.

Не стана ясно какво пише в разчетите на Цветанов в сряда, тъй като те били представени на оперативното заседание на правителството след края на редовното, а стенограмите от него не се публикуват на сайта на МС.

Предложенията за реформа предвиждат премахване на допълнителното материално стимулиране и въвеждане на добавка за служители със специално образование и квалификация, прилагана преди години. Предвижда се и въвеждане на нов тип определяне на основната заплата, което ще замени сегашните минимална, средна и максимална заплата.

Оптимизацията на държавния апарат предвижда закриване на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националния център за информация и документация, на Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по хидромелиорации, Националната служба за съвети в земеделието, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Русе, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Пловдив. Икономиите от закриването им се изчислява на 24 млн. лева годишно.

Обмисля се обединяване на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ), сливане на Националния център по здравна информация с Националния център по опазване на общественото здраве, преструктуриране на петте Българо-германските центрове за професионално обучение в търговски дружества, реорганизация на Регионалните инспекторати по образование, преминаване на финансирането на по-голяма част от професионалните училища към общините и т.н.

Oще: администрация  бюджет  държавни служители  криза  мвр  приходи  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани