Висши магистрати слушани със законни СРС | webcafe.bg
newscafe

Висши магистрати слушани със законни СРС

Webcafe.bg, по БНР и "24 часа"
03.07.2013, 10:21 (обновена 03.07.2013, 18:15)
Подслушване

Записите, изтекли от анонимен източник, в който се обсъжда лобиране около избора за членове на ВСС, са законни

Членовете на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски и Румен Боев са били записвани със законни специални разузнавателни средства, прилагани по отношение на магистрат, чието име от прокуратурата не съобщават, предаде БНР

Преди дни от анонимен мейл бяха разпратени дешифрирани разговори между двамата и прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев, в които се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение. Прокуратурата започна веднага проверка за автентичността им.

Главни действащи лица са магистрати, а основна тема на подслушаните разговори е изборът на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Записани са окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура и вече член на ВСС Румен Боев, председателят на районния съд в Свиленград Христо Георчев и др.

Разговорите са 6, като всички са с участието на Ванчев. Най-вероятно мишената на СРС-тата е бил именно Ванчев, а покрай него са записани и останалите.

Записите са с една тема - да се осигури победа за Камен Ситнилски и Румен Боев в надпреварата за членове на ВСС. Двамата бяха избрани в съвета на 21 септември м.г. още при първото гласуване с убедително мнозинство на прокурорското събрание.

Днес стана ясно, че специалните разузнавателни средства са били приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд.

На 19 април 2013 г. веществените доказателствени средства са били изпратени в Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно производство. В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите.

Въпросните оперативни дела отново са водени от ГДБОП. В момента са при и.д. председателя на ДАНС Владимир Писанчев, тъй като службата за борба с организираната престъпност премина към ДАНС, и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

Oще: всс  гдбоп  данс  камен ситнилски  прокуратура  румен боев  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани