В нощта срещу 1 август, ден преди крайния срок, американският Сенат гласува увеличение на тавана на държавния дълг срещу съкращения на разходите | webcafe.bg
newscafe

Американският Сенат вдигна дълга срещу орязване на разходите

Webcafe.bg
01.08.2011, 09:29 (обновена 02.08.2011, 10:30)
Барак Обама

Снимка: © Getty Images

Остават часове до 2 август, когато САЩ може да обявят частична неплатежоспособност

С гласуване през нощта, ознаменувало постигане на съгласие между републиканци и демократи, американският Сенат одобри увеличението на държавния дълг на САЩ с 2.4 трилиона долара.

Публичният дълг на САЩ достигна определения си със закон лимит от 14.3 трилиона долара. Увеличението дава възможност на правителството да тегли нови заеми поне до 2013 г. САЩ са най-големият кредитополучател на световните финансови пазари.

Политическото споразумение обаче задължава правителството да ограничи разходите с общо 2 трилиона долара в следващите 10 години. Президентът на САЩ Барак Обама даде дума стъпката да не се повтаря.

Безпрецедентното гласуване беше постигнато ден преди крайния срок 2 август, след като пазарите и банките в САЩ почти се бяха подготвили за обявяване на частичен фалит.  Това автоматично би ознавачало поскъпване на американските държавни облигации, които правителството на Съединените щати емитира, за да се финансира от международните пазари.

Освен това ще вдигне лихвите по кредитите и ще забави слабото възстановяване на американската икономика, пострадала сериозно от ипотечната криза.

Постигнатият от Белия дом и републиканците компромис за предотвратяване на технически фалит, какъвто американското правителство можеше да обяви по дълга още на 2 август, вероятно ще включва намаляване бюджета на Пентагона на 350 млрд. долара за 10 години, пише "Уолстрийт джърнъл".

„Това съкращаване ще става след анализ на мисиите, които ще стоят пред Министерството на отбраната, и ще отразява задължението на президента за поддържане на националната сигурност на САЩ", се казва в споразумението, оповестено от Белия дом.

Независимо от постигнатото, компромисното споразумение трябва да бъде гласувано и от двете камари на Конгреса, което е труден процес, изискващ време. Как това ще бъде извършено в оставащите часове до изпадане в частична неплатежоспособност, все още не е ясно.

Какво означава споразумението

400 млрд. долара от увеличението от $2.4 трилиона могат да се ползват веднага от правителството, но останалите ще бъдат определяни с решение на Конгреса.

Конгресът ще може да спре вдигането на тавана на държавния дълг, ако за това се обявят 2/3 от конгресмените.

Най-тежките решения кои от държавните разходи да се съкратят се отлагат за есента. До края на ноември 12-членна двупартийна комисия в Конгреса трябва да прецени дали намаляването на разходите да дойде предимно от отбраната или от социалния сектор.

Ако комисията не се споразумее как да се намалят поне 1.2 трлн. долара от дефицита, сумата ще се събере от еднакво орязване на разходите на всички федерални агенции. Половината ще трябва да дойдат от отбраната, половината - от социалните плащания. Ще бъдат изключени само програмите за подпомагане на бедните, но не и здравната реформа на Обама - т.е. програмата "Медикеър".

Според в."Вашингтон пост" сделката не съдържа данъчни промени, което се смята за поражение за Обама. Републиканците браниха до последно данъчните облекчения за по-заможни американци, постигнати при мандатите на Буш. Срещу  орязването на разходите се съпротивляваха демократите, които настояваха за увеличения на данъците.

Oще: барак обама  дълг  пентагон  президент  сащ  сенат  таван  фалит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

2 tytyrytka | 02.08.201109:45

някой ще ни просветли от правителството, за нашия Български дълг, колко е, точно преди изборите, А? Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 01.08.201114:50

Рухването на капитализма е неизбежно, като изгрева на слънцето! muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани