Проблеми в спецсъда преди да заработи | webcafe.bg
newscafe

Проблеми в спецсъда преди да заработи

Webacafe.bg
03.12.2011, 14:28 (обновена 03.12.2011, 14:32)
съд

Ушев не изключва възможност дори да се стигне до спор за подсъдност, който да бъде решен от Върховния съд.

Председателят на специализирания съд Георги Ушев очаква затруднения в работата на съда още преди старта му, съобщи БТА.

Ушев, съдия в Софийския градски съд, бе избран за председател на Специализирания наказателен съд от ВСС в началото на октомври.

Той уточни, че след наскоро взетото решение от Конституционния съд е възможно голяма част от делата срещу организирани престъпни групи, по които е компетентен спецсъдът, да трябва да бъдат разделяни.

Така престъпна група, обвинена за няколко неща, може да бъде съдена в две съдилища - в спецсъда, за престъпленията, по които той е компетентен и в съда по местна подсъдност - по останалите обвинения, уточни Ушев.

Той не изключва възможност дори да се стигне до спор за подсъдност, който да бъде решен от Върховния съд. Това обаче може да се окаже фатално за мерките за неотклонение, които трябва да бъдат разглеждани до 72 часа след извършения арест.

Георги Ушев изрази опасение, че това може да се възприеме от някои и като отказ от правосъдие. Затова, според него, прокуратурата трябва да поеме своята отговорност и разумно да формулира обвинения.

Друга пречка пред старта на спецсъда, предвиден за 1 януари, според Ушев, е все още непълният му състав. На 13 декември ВСС ще изслуша 14 кандидати за деветте съдийски места, но ако не се попълнят всички щатни бройки, съдилището ще трябва да заработи с непълен състав, заяви Ушев.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани