Игнатов vs кръчмите на ВУЗ-овете | webcafe.bg
newscafe

Игнатов vs кръчмите на ВУЗ-овете

Webcafe.bg
29.03.2012, 16:11 (обновена 30.03.2012, 10:51)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че приходите от наеми на кръчми в Студентски град са пренебрежимо малки за ВУЗ-овете, "за да са основание в учебна среда да съществуват такива заведения"

Приходите, които софийските ВУЗ-ове получават от кръчмите си в Студентския град, са не 30%, а едва 2 на сто. Това стана ясно от изявление на просветния министър Сергей Игнатов.

Игнатов съобщи, че ведомството ще даде предписания на висшите училища да затворят всички заведения в Студентския град, в които са констатирани големи нарушения. Идеята е да се превърнат в спортни зали, книжарници или библиотеки. УНСС има най-много нощни заведения - 11 имота на ВУЗ-а са превърнати в кръчми и заведения. Това е една четвърт от кръчмите в Студентския град, които се вихрят на територии на университетите.

Заради автономията на висшите учебни заведения министърът на образованието не може да реагира, а само да даде предписания за затваряне на заведения, коментира той. По думите му проблемът е, че университетската автономия, която е академична, е "преминала в неконтролируемост на подобни процеси".

Одитът на МОМН установи, че в т.нар. кампус в София има 191 заведения и 51 общежития. Висшите училища са отдали под наем 44 имота за нощни заведения и от тях получават допълнителни приходи към бюджетите си.

"Ако университетите не ги затворят, имаме възможност да ги санкционираме чрез Агенцията за държавна финансова инспекция или чрез Сметната палата. Няма вариант МОМН да компенсира по някакъв начин висшите училища, ако затворят заведенията за чалга в Студентския град. Приходите им от тях не са 30 процента, а по 2% процента средно", заяви министър Игнатов.

По думите му "два процента не могат да са основание в учебна среда да съществуват такива заведения". Според него, след като се анализира одитът на МОМН, там, където има нарушения, ще се пристъпи към затваряне, а за други - трябва да се изчака".

Малко след това от УНСС обявиха, че затварят култовата чалготека "Ориент 33", която обитава стол, който университетът дава под наем.

Oще: заведения  министър  одит  сергей игнатов  студенти  студентски град  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани