Все пак ще проверяват съмнителните изследвания | webcafe.bg
newscafe

Одитори ще проверяват парите за наука

Webcafe.bg
24.11.2012, 11:00 (обновена 24.11.2012, 18:37)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Сергей Игнатов с неохота е разпоредил проверка на скандалния конкурс

Одитори от Министерство на образованието ще проверяват конкурса за финансиране на изследователски проекти към Фонд "Научни изследвания”. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от вестник "Сега”.

Той посочи, че проверката се е наложила "след като се вдигна толкова шум”. Министърът не пропусна нервно да отбележи, че преразглеждането отнема месеци и "от тия стотина, ако имаме 20 истински научни проекта, тези хора ще бъдат лишени”. Според него, в случая става дума за политически натиск, който показва навици от времето, когато парите са се разпределяли централизирано от един човек.

Ръководителите на фонда, на свой ред, заявиха, че са жертви на политическа поръчка. "Изхвърлихме паразитите от класацията. 90% от учените не се интересуват от науката, интересуват се от онези 30% от парите за проекта, които отиват за възнаграждения", коментира управителят Христо Петров. Запитан кои са тези учени, той даде за пример физиците и химиците от Софийския университет и ги обвини, че с месеци бавят отчетите си по предишни проекти.

Изданието в петък разкри, че значителна част от предвидените 15 млн. лева ще потънат във фирми и фондации, свързани с кръга „Нов български университет”. Сергей Игнатов, който има последната дума при определянето на най-добрите проекти, е бивш ректор на частното висше учебно заведение от покрайнините на София. Председателят на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров (притежател на професорска титла от Ангола) е преподавател в университета.

Oще: злоупотреби  научни изследвания  рангел гюров  сергей игнатов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

3 koya sam? | 24.11.201216:34

Тези наносателити, които се ползват за научни цели струват доста скъпо, точно защото са натъпкани с топ-техника. Не става въпрос за играчка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 24.11.201216:28

Не е малка. Даже студенти и деца от училища изпращат такива наносателити.
Само не ми е ясно какво е голямото научно постижение, дето ще го осъществят с този наносателит, дето е по-скоро играчка и за нищо не става /все още де, в бъдеще сигурно ще съумеят да ги напълнят с какви ли не прибори с размери на молекули Усмивка/.
А физиците и химиците от университета трябва да се премахват, защото те са учени, работещи по сериозни програми, международни, с връзки по света, а такова нешо правителството на прошляците не иска - то иска всички връзки с външния свят да се контролират от него и да са негова заслуга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

1 koya sam? | 24.11.201214:33

Изхвърлили физиците и химиците...
Че то това са най-добрите учени. Може да се провери по научните им показатели. Ами да, изхвърлят сериозната конкуренция, че да може да вземат техните хора Намига Де да видим тези спечелили проекти какво ще отчетат. Например, така лесно ли се прави наносателит? Дали България изобщо има капацитет за това?! А отделно изстрелването му? Какво е включено в тези 480 000 лв. за сателита? Сумата е малка за такова начинание. Да не е само за идеен проект, който я проработи, я не...
   

оценка

+0 -0