"Репортери без граници" стреснати от Борисов | webcafe.bg
newscafe

"Репортери без граници" стреснати от Борисов

Webcafe.bg
08.02.2013, 11:19 (обновена 08.02.2013, 13:02)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Досието "Буда" не спира да буни духовете

Неправителствената организация "Репортери без граници" се възмути от думите на премиера Бойко Борисов по адрес на журналисти, след като гръмна скандалът с изнесеното му досие „Буда". „Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви - без изключение", гласи цитатът на премиера, възмутил „Репортери без граници".

„Ние сме изумени, вцепенени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите", се казва в изявлението на международната организация, цитирано от БНР.

„Репортери без граници" смята, че е редно премиерът да се извини публично, ако неговото изявление е езиков гаф или грешка.

В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители.

„Смятахме, че „строго секретните разследвания" на журналисти и медии бяха част от миналото и от ерата на Студената война", коментира организацията чрез съобщение на сайта си.

„Поведението на Борисов рискува да доведе до бедствени последици не само в България, а във всички балкански страни. Как да изискваме от балканските страни - кандидати за членство в ЕС безупречно поведение, когато най-близкият им съсед ги тласка към такива злоупотреби, питат от "Репортери без граници".

Има и припомняне към времето, когато Борисов поемаше премиерския пост. Тогава той посочи като един от приоритетите си свободата на медиите и обеща видими реформи.

Според директора на брюкселския клон на "Репортери без граници" Оливие Базил един министър-председател не може да хвърля и най-малката сянка на съмнение с декларации за досиета на журналисти, особено в българската действителство и при ситуацията, в която българските медии се развиват днес.

„Да се чуе от устата на първата политическа личност на България, независимо от нейния цвят, че би могло да се правят досиета и да се използват тайните служби срещу пресата - такава декларация е невъзможна от един премиер на страна-членка на ЕС", допълва Базил.

„Ние сме разтревожени, защото това е потресаващ сигнал в страна, която е много зле в класацията за свободата на словото", обобщава той.

Тази година организацията ни класира на 87-мо място по свободни медии от 179 държави в света, като преди нас са Косово, Того, Танзания, Кения, Бутан и други. Това е най-ниската позиция за страна-членка на Европейския съюз.

Oще: бойко борисов  буда  досие  медии  репортери без граници  свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2013, 14:51

8 Нина Георгиева | 09.02.201314:58

Медиите пишат за всеки един народен представител... Ако не може да пишат за него , значи и за другите не може.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2011, 12:58

7 Alexander Todorov | 09.02.201308:46

Понеже им каза в лицето неща, които всички знаят, решиха да се правят на ощипани и обидени булки...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.02.2013, 03:28

6 Radoslav Iliev | 09.02.201303:39

Bai Ganiovtsi....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2013, 21:38

5 Даниел Атанасов | 08.02.201321:49

Като дойде озверелия серго с пръдливия турчак ще ви го нагодят чудесно. Аман от слепи хора в тая държава. Предизборни драскачи некадърни! Бойко е дебил и не се е сетил толкова години да си затрие компроматите. Сега разни оакани драскачи се добраха? Тъй ли? Брееее, че те много добри ще дойдат. Преди всички избори се лее говняна водица. След тях - ха на здраве за народа с нея! Ма то па и народа един! За говедата, Сатър! бе рекъл поета. Даже не е подозирал колко е прав. Те партизаните и фесовете ще оправят вашите нужди в нужника. Споко, вазелин няма да има. Кефа ще е до дупка и предимно в нея.
Та на кратко - Припеър иоуър анус!!!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

4 SeoKungFu | 08.02.201321:03

да го духа боконий !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

3 niemen | 08.02.201318:09

Смятам, че премиерът трябва да бъде порицан като не дотам примерен гражданин. Оня ден го чух да казва, че би се гордял, ако с нещо е можел да помогне на службите. От документите пък било категорично видно, че е отказал на предложението за сътрудничество. Нещо не разбирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

2 Bezpartien | 08.02.201315:33

Думите на Цветанов още повече потвърждават със какво си имаме работа!

Цветанов: Няма човек, който да държи в зависимост премиера!

Спешно,Спешно,Спешно!

Наблюдаваме шизофрения в различните и форми всеки ден,при случая Борисов!Мисля че е крайно време някой да обърне време на тези симптоми!
Във конкретния случай с божеството Буда Борисов наблюдаваме симптоми на шизофрения влошаващи се със всеки изминал ден и Будали които не си дават сметка до какви рискови фактори може да доведе това за обществото и за околните като цяло!Ако човек е наясно какви са симптомите на шизофрения ще има ясна представа какво "божество"трябва да търпим всеки ден на такъв отговорен пост като министър председател!Така че ако все още има специалисти на 4ти километър и Карлуково нека незабавно вземат мерки до като дадения индивид във случая Буда,не е нанесъл непоправими последствия освен на него самия а и на обществото като цяло!

Шизофренията представлява заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции, които дават на здравия човек усещане за индивидуалност, неповторимост и автономност.

Налудностите са болестни вярвания, несподелени от другите. Например индивидът, страдащ от шизофрения може да вярва, че е преследван, че е Бог, че много неща носят специално значение за него и т.н. Тъй като заболелият не може да познае, че тези вярвания са грешни, те не могат да се променят чрез апелиране към фактите или към разума.
Мисловни разстройства
Много заболели лица вече не могат да мислят или общуват логично. Мислите им, а също и речта им стават дезорганизирани и е трудно да бъдат следени.

Някой да уведоми за конкретния случай медицинските екипи и да се действа на време!СПЕШНО!!!
Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 08.02.201312:55

Уплаши европейските гевезета, ама на нашите пекани журналисти не им мигна окото.
Тях нищо не може да ги стресне.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани