"Сега": Две семейства осъдиха България в Страсбург заради денонощен шум | webcafe.bg
newscafe

"Сега": България осъдена в Страсбург заради денонощен шум

Webcafe.bg
26.11.2010, 13:03 (обновена 26.11.2010, 13:22)
кооперация, лозенец

Делото е спечелено от две възрастни сестри и тричленно семейство заради това, че държавата не се е намесила ефективно да защити спокойствието в блока.

Две семейства са успели да осъдят България в съда по правата на човека в Страсбург заради шума и нарушаване на правото им на личен живот, след като апартамент на партера в жилищния им блок е бил преустроен в компютърен клуб, съобщава в днешния си брой в. "Сега".

Делото е спечелено от две възрастни сестри и тричленно семейство заради това, че държавата не се е намесила ефективно да защити спокойствието в блока. Семействата ще получат 38 000 евро обезщетение от държавната хазна.

Семействата Милеви и Евтимови са живеели на първия етаж в столицата и през 2001 г. един от апартаментите на партера бил преустроен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата.

Вътрешните стени били съборени, монтирани били витрини, електрическата инсталация била усилена, за да захранва 46 компютъра. Събирали се до 300 деца и младежи, нощем забавленията се съчетавали с алкохол и вероятно с наркотици, които допринасяли за повишаване на настроението и шумотевицата, по входовете на блока и мястото пред тях имало постоянно оживление, пише "Сега".

Милеви и Евтимови са получили подкрепа от общото събрание на блока, писали жалби до полицията, кметството, главния архитект, строителния контрол и съда, но нито една инстанция не реагирала.

Двете възрастни сестри се принудили да продадат апартамента си на занижена цена, а няколко месеца по-късно клубът бил затворен, но те продължили делото в Страсбург, защото здравето им било увредено.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в жилищна сграда се допускат преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение, само ако обектите се намират на първия етаж, въпреки че по изключение е възможно да е и на друг етаж. Това обаче трябва да е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания. Според закона е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички до един собственици - непосредствени съседи на обектите.

Oще: дело  закон  личен живот  страсбург  съд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани