"Сега": Две семейства осъдиха България в Страсбург заради денонощен шум | webcafe.bg
newscafe

"Сега": България осъдена в Страсбург заради денонощен шум

Webcafe.bg
26.11.2010, 13:03 (обновена 26.11.2010, 13:22)
кооперация, лозенец

Делото е спечелено от две възрастни сестри и тричленно семейство заради това, че държавата не се е намесила ефективно да защити спокойствието в блока.

Две семейства са успели да осъдят България в съда по правата на човека в Страсбург заради шума и нарушаване на правото им на личен живот, след като апартамент на партера в жилищния им блок е бил преустроен в компютърен клуб, съобщава в днешния си брой в. "Сега".

Делото е спечелено от две възрастни сестри и тричленно семейство заради това, че държавата не се е намесила ефективно да защити спокойствието в блока. Семействата ще получат 38 000 евро обезщетение от държавната хазна.

Семействата Милеви и Евтимови са живеели на първия етаж в столицата и през 2001 г. един от апартаментите на партера бил преустроен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата.

Вътрешните стени били съборени, монтирани били витрини, електрическата инсталация била усилена, за да захранва 46 компютъра. Събирали се до 300 деца и младежи, нощем забавленията се съчетавали с алкохол и вероятно с наркотици, които допринасяли за повишаване на настроението и шумотевицата, по входовете на блока и мястото пред тях имало постоянно оживление, пише "Сега".

Милеви и Евтимови са получили подкрепа от общото събрание на блока, писали жалби до полицията, кметството, главния архитект, строителния контрол и съда, но нито една инстанция не реагирала.

Двете възрастни сестри се принудили да продадат апартамента си на занижена цена, а няколко месеца по-късно клубът бил затворен, но те продължили делото в Страсбург, защото здравето им било увредено.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в жилищна сграда се допускат преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение, само ако обектите се намират на първия етаж, въпреки че по изключение е възможно да е и на друг етаж. Това обаче трябва да е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания. Според закона е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички до един собственици - непосредствени съседи на обектите.

Oще: дело  закон  личен живот  страсбург  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани