Кабинетът бърза да узакони строежите в природните паркове | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът бърза да узакони строежите в природните паркове

Теодор Войников, Деница Райкова , в. Сега
23.12.2011, 14:20 (обновена 23.12.2011, 15:00)
деца ски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Въпреки че се оплакваха от "нахален рекет" заради "Витоша ски", управляващите по спешност правят лобистка поправка в Закона за горите

Плановете за супер ски курорти, опасни за българската природа, временно бяха охладени от икономическата криза и по-строгите еврорегламенти, но точно преди Коледа се задава нова офанзива.

Правителството вече обсъжда промени в Закона за горите, които предвиждат да се разреши строителството на писти и лифтове в планините, без да се иска промяна в предназначението на територията. На практика това означава да се узакони строителството в природни паркове, които са изключителна държавна собственост.

Проектът, подготвен от земеделското министерство, вече върви за съгласуване, като срокът за приключване на обсъждането е подозрително кратък - от 21 до 30 декември, при положение че законът изисква 14 дни.

Всичко това се случва точно след като управляващите от ГЕРБ се оплакаха, че са подложени на "психологически натиск" и "нахален рекет" от "Витоша ски" - компанията, стопанисваща пистите и лифтовете на "Алеко".

В публичното пространство "Витоша ски", както и стопанисващата ски съоръженията на Банско фирма "Юлен" се свързват със собственика на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев. Той обаче не е в управата им. В ръководството и на двете фирми е Боян Мариянов, който е и в управата на федерацията по ски, показва справка в информационната система ДАКСИ. 

В началото на месеца фирмата стопанин изненадващо обяви, че спира лифтовете на Витоша, тъй като не може да почисти и обезопаси просеките под тях. Пречел й сегашният Закон за горите, който изисква земята под лифтовете да има учреден сервитут.

За такъв обаче може да се кандидатства само с одобрен подробен устройствен план. "Витоша ски" предложи такъв план, но екоминистерството го отхвърли заради отрицателна оценка за въздействието върху околната среда.

В опит да се спаси туристическият сезон бе организирана среща между представители на фирмата и различни институции. Въпреки уверенията на държавата, че няма пречки за стопанисването на съоръженията, собственикът на "Витоша ски" бе категоричен, че пускането им е незаконно, и постави ултиматум за промени в закона.

Шефът на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева заяви тогава, че "това е изключително нахален рекет", но въпреки това щяла да подкрепи промените. От Изпълнителната агенция по горите пък твърдят, че поправките имали за цел да запълнят пропуски в закона, а не да подпомагат отделна компания.

Новите правила ще дадат картбланш на "Витоша ски" да реализира старите си амбиции за голям зимен спортен център на Витоша. Проектът на компанията предвижда трасетата на лифтовете да се увеличат, всички съоръжения да бъдат подновени, а дължината на пистите да се удвои от 11 на близо 20 хил. м.

Според природозащитници обаче подготвяните законови промени имат по-дългосрочна цел - да "възкресят" замразени проекти за зимни курорти. "Приемането на тези текстове ще разчисти възможността за строителство във всички курорти, попадащи в обхвата на Закона за горите.

Такива са част от Боровец, Пампорово, Берковишкия Балкан и др.", твърди Тома Белев, директор на Природен парк "Витоша". По думите му обаче промените няма да засегнат ски курорта Банско, тъй като той се намира в национален парк и не е обект на Закона за горите.

Аспарух Мачирски, управител на сдружение "Витошки ски и сноуборд училища", твърди, че "Витоша ски" е ипотекирана в ПИБ. "Цеко Минев е един от акционерите в банката и де факто без него нищо не става. Ние сме информирали министъра на икономиката, че Минев се опитва да се налага като регулатор на един свободен пазар", коментира Мачирски пред "Сега" вчера.

"Един от проблемите е, че разни хора, като купиха съоръжения, решиха, че и самата земя им принадлежи, а тя е публична държавна собственост. Трябва да се плаща допълнително за земята, трябва да се обособяват парцели, има и други процедури. Никой не смее да предизвика публична дискусия за зимния бизнес, а той в момента е нещо ужасно. Знайно е, че го контролират две офшорки. Призовавам да се направи открито обсъждане за проблемите му", заяви Мачирски.

http://www.segabg.com

Oще: аспарух мачирски  витоша ски  закон за горите  курорти  пиб  природен парк  ски  строежи  цеко минев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 23.12.201122:56

>То бива наглост и беззаконие, ама...!!!

Беззаконие??
Абе човек, фирмата се отказва да нарушава закона, който й пречи да почисти и обезопаси пистите, и съответно решава, че е невъзможно да пусне лифтовете (и да направи доста кинти и този сезон). Как това е беззаконие? Съвсем напротив, спазване на безумния закон си е.
Що тогава пак роптаеш, вместо да се радваш, че гадните печалбари от "Витоша ски" са преебани?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 23.12.201117:28

"Всичко това се случва точно след като управляващите от ГЕРБ се оплакаха, че са подложени на "психологически натиск" и "нахален рекет" от "Витоша ски" - компанията, стопанисваща пистите и лифтовете на "Алеко"."

Някой смее да оказва натиск върху БоБо?! Шокиран
Е такова нещо никога не съм очаквал! Най-коравия политик, най-далновидния държавник, най-загрижения за България, най-....
И изведнъж някакви му развалят спокойствието и съня!...
Абе, ей! Вие знаете ли с кой си имате работа?! Че то дори дърветата на Витоша се прегъват, когато Бойко реши да иде на разходка там!!!

Не може да е вярно това... Повече ми прилича на оправдание за ГЕРБ, че ще изпълнят исканията на тези природорушители! А управляващите, съответно, с мисълта за България и българския туризъм, не може да не се съгласят на тези
чисто частни искания! В резултат на което ще изчезне и малкото останала гора в планинските курорти...
Стига ми, че в последните години така варварски осакатиха Пампорово!!! Буквално почвам да псувам като минавам оттам по път за Смолян - все още помня какви гори и ливади имаше преди 20-тина години там... И как сега вече всичко е разкопано и застроено... Напълно безсмислено...
То преди нямаше туристи, та сега ли?! Останаха само скелетите на една купчина започнати строежи... А в готовите такива вечер не светят и 1/10-та стаите...

Съд трябва за такива разсипници на природата, а не разрешителни!!! Особено, когато по толкова елементарен начин се опитват да изнудват държавата!
Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

1 OrchiiDea | 23.12.201115:15

Тези сложиха в джоба си и Доган, и цялата тройна коалиция! То бива наглост и беззаконие, ама...!!!
   

оценка

+0 -0