Две жени оглавяват "Труд" и "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

Две жени оглавяват "Труд" и "24 часа"

Webcafe.bg
18.02.2011, 22:27 (обновена 19.02.2011, 12:00)
полиграфически комбинат

Снимка: © 24 часа

Димитрана Александрова ще оглави "Труд", а Данка Василева ще е главен редактор на "24 часа"

Димитрана Александрова e новият главен редактор на "Труд", а Данка Василева поема ръководството на "24 часа". Новината съобщи един от новите собственици и управител на "Медийна група България - Холдинг" ЕООД Любомир Павлов.

Двете известни журналистки са избрани с конкурс, документи за който подадоха близо 250 човека. Едно от изискванията беше кандидатите да декларират, че не са свързани с Държавна сигурност.

В края на м.г. германската групировка ВАЦ продаде българските си издания на консорциум на български, австрийски и германски инвеститори. На 9 януари т.г. за постовете главни редактори на "Труд", "24 часа", "168 часа" и "Жълт Труд" бяха обявени конкурси. Все още не са известни имената на новите главни редактори на последните две издания.

Водещ инвеститор в консорциума с 53% от акциите е австрийското дружество "БГ приватинвест", собственост на три физически лица - австриеца Карл фон Хабсбург, германеца Даниел Руц и българина Христо Грозев. Техни партньори са Любомир Павлов и собственикът на "Софарма" Огнян Донев.

В т.нар. издателски борд на дружеството са включени и бившите главни редактори - Тошо Тошев на "Труд" и Венелина Гочева - на "24 часа".

Димитрана Александрова и Данка Василева са от някогашните екипи на Петьо Блъсков и Валери Найденов в първите вестници на тогавашната "Пресгрупа 168 часа".

Димитрана Александрова е била репортер и зам.- главен редактор на в."24 часа", основател и главен редактор на в."Сега". Била е управляващ редактор в "Капитал", главен редактор на изданието на "Икономедия" - "Градски вестник". Александрова е и първият председател на Комисията по етика в печата. През последните години работеше в списание "Мениджър".

Завършила е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Данка Василева също е завършила журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Започва като репортер в някогашния "Отечествен фронт". Била е първи зам.- главен редактор на всекидневниците "Монитор" и "Сега" и на седмичника "168 часа", а също и главен редактор на сп. "Сега".

През 90-те години оглави създадения от Любомир Павлов и просъществувал за кратко вестник "Експрес". Преда да поеме "24 часа", беше главен редактор на blitz.bg.

Повече подробности ще станат известни на очакваната пресконференция в неделя, 20 февруари.

Oще: 24 часа  вац  данка василева  димитрана александрова  труд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани