Две жени оглавяват "Труд" и "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

Две жени оглавяват "Труд" и "24 часа"

Webcafe.bg
18.02.2011, 22:27 (обновена 19.02.2011, 12:00)
полиграфически комбинат

Снимка: © 24 часа

Димитрана Александрова ще оглави "Труд", а Данка Василева ще е главен редактор на "24 часа"

Димитрана Александрова e новият главен редактор на "Труд", а Данка Василева поема ръководството на "24 часа". Новината съобщи един от новите собственици и управител на "Медийна група България - Холдинг" ЕООД Любомир Павлов.

Двете известни журналистки са избрани с конкурс, документи за който подадоха близо 250 човека. Едно от изискванията беше кандидатите да декларират, че не са свързани с Държавна сигурност.

В края на м.г. германската групировка ВАЦ продаде българските си издания на консорциум на български, австрийски и германски инвеститори. На 9 януари т.г. за постовете главни редактори на "Труд", "24 часа", "168 часа" и "Жълт Труд" бяха обявени конкурси. Все още не са известни имената на новите главни редактори на последните две издания.

Водещ инвеститор в консорциума с 53% от акциите е австрийското дружество "БГ приватинвест", собственост на три физически лица - австриеца Карл фон Хабсбург, германеца Даниел Руц и българина Христо Грозев. Техни партньори са Любомир Павлов и собственикът на "Софарма" Огнян Донев.

В т.нар. издателски борд на дружеството са включени и бившите главни редактори - Тошо Тошев на "Труд" и Венелина Гочева - на "24 часа".

Димитрана Александрова и Данка Василева са от някогашните екипи на Петьо Блъсков и Валери Найденов в първите вестници на тогавашната "Пресгрупа 168 часа".

Димитрана Александрова е била репортер и зам.- главен редактор на в."24 часа", основател и главен редактор на в."Сега". Била е управляващ редактор в "Капитал", главен редактор на изданието на "Икономедия" - "Градски вестник". Александрова е и първият председател на Комисията по етика в печата. През последните години работеше в списание "Мениджър".

Завършила е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Данка Василева също е завършила журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Започва като репортер в някогашния "Отечествен фронт". Била е първи зам.- главен редактор на всекидневниците "Монитор" и "Сега" и на седмичника "168 часа", а също и главен редактор на сп. "Сега".

През 90-те години оглави създадения от Любомир Павлов и просъществувал за кратко вестник "Експрес". Преда да поеме "24 часа", беше главен редактор на blitz.bg.

Повече подробности ще станат известни на очакваната пресконференция в неделя, 20 февруари.

Oще: 24 часа  вац  данка василева  димитрана александрова  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани