Направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо първото тримесечие на 2009 г. | webcafe.bg
newscafe

В болниците - с лекарства и чаршафи от къщи

Webcafe.bg
26.05.2010, 20:09 (обновена 26.05.2010, 20:26)
лекари в операция

На някои болници още не са платени парите за февруари, на повечето са дадени 70% от парите за март, съобщиха от Българския лекарски съюз

Българското здравеопазване е с намаляващи жизнени функции: заради намалените с 30% направления за преглед при специалист и за изследвания лекарите пращат хората в болниците, където пък - заради икономиите и забавените плащания, ги карат да си носят консумативи, чаршафи и каквото е нужно от къщи.

Тази картина обрисуваха днес от Българския лекарски съюз (БЛС). От организацията съобщиха, че на някои болници още не е платена пълната сума за февруари, на повечето са дадени 70% от парите за март. Въпреки че преди месец и половина премиерът Бойко Борисов обеща да няма повече забавяния на парите за джипита и болници именно на среща с БЛС. 

Надеждите са, че след актуализацията на бюджета на НЗОК с 220 млн. лева тези проблеми ще се отстранят.

"Подложени сме буквално на тормоз да не упражняваме професията, която сме учили", заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. За първото тримесечие на 2010-а направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо същия период на м.г. Наред с това лекарите са следени и наказвани и за най-малкото отклонение от лимита.

Според здравната каса по-малкият брой на направленията, предвидени за общопрактикуващите лекари през тази година се дължи на нормативни промени за прегледите при специалист. Според националния рамков договор за 2010 г. за децата до 18-годишна възраст личните лекари могат да издават неограничен брой направления за консултация със специалист по повод остро състояние, като тези направления са извън определените стандарти. До м.г. тази възрастова граница е била 14 години.

По думите на д-р Райчинов обаче рестрикциите са много сериозни и едва ли лекар ще иска да дава направления над лимита, макар че от това зависи адекватното лечение на пациента. По данни на джипитата годишно на един записан пациент се падат по едно-две направления, което е крайно недостатъчно.

Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев съобщи, че в същото време районните здравни каси са започнали да завеждат искове към поликлиники, лекари и отделни практики за надвишени лимити за 3 години назад. Това се случва на фона на отменените от Върховния административен съд (ВАС) регулативни стандарти. Районната каса в Пловдив например си търси от местна поликлиника 180 000 лева.

Този подход ще доведе до закриване на практики и поликлиники, а лекарите ще търсят работа навън. По думите на Райчинов вече средно на ден страната напускат "лекар и половина", като мнозина започват работа в Румъния. "Практикуващите лекари в България са 30 000 и с тези темпове много скоро ще останем без специалисти", заяви шефът на БЛС.

От БЛС заявиха, че здравеопазването в България отива все по-надолу и по-надолу. Лекарите представиха данни, според които по здравни разходи на глава от населението България е последна в Европа и се нарежда след страни като Аржентина, Куба, Уругвай, Ботсвана и е малко преди Иран.

Oще: блс  болници  бюджет  здравеопазване  лекари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.05.2010, 08:23

1 Vladimir_Yosifov | 27.05.201013:35

Всеки, който плюе днес ДА ИМА добрината да се сети какво беше при Виденов.

На родилки с цезарово сечение се даваше САМО ВИТАМИН С !

Лично аз съм купувал лекарства и консумативи за Тина Киркова !

Стига розови лъжи , да ге ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани