След срещата на върха през ноември България ще се включи в системата за противоракетна отбрана (ПРО) | webcafe.bg
newscafe

Връчват ни сметката за ПРО през ноември

Webcafe.bg
20.05.2010, 15:26 (обновена 20.05.2010, 17:05)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Премиерът Бойко Борисов поиска 30-40 млн. долара от НАТО за модернизация на военните ни летища,но му отказаха...

България заяви готовността си да бъде включена в американската инициатива за противоракетния щит на НАТО след срещата на върха през ноември в Лисабон. Именно тогава ще стане ясен българският ангажимент към щита и колко ще струва участието ни в него.

"В новата стратегия на НАТО това е отбрана, която защитава не само армиите, а цялото население на Европа - близо 900 млн. души. Това е една отбрана, в която ще участват всички", заяви премиерът Бойко Борисов след среща с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас. 

Стратегията обаче още не е получила пълно одобрение от страните в алианса. Затова е и визитата на Расмусен. Тя е част от обиколката му в страни-членки и целта й е да осигури подкрепата им за новата стратегическа концепция на съюза и изграждането на противоракетния щит (ПРО).

Според Расмусен ефективната защита на Европа зависи изцяло от ефективна ПРО. Изграждането й ще струва 200 млн. долара, които ще бъдат заплатени от всичките 28 членки на НАТО.

„Трябва да си даваме сметка, че териториалната отбрана днес изисква по-добър капацитет за защита на населението ни срещу нови заплахи като тероризъм, кибератаки и ракетни атаки", посочи генералният секретар на НАТО. Пактът отправи покана към Русия също да се включи в нея.

Бойко Борисов поиска 30-40 млн. долара от НАТО, отказаха му

На срещата си с Расмусен премиерът е поискал 30-40 млн. долара за модернизация на българските военни летища. Отговорът обаче бил отрицателен - и алиансът страда от глобалната финансова криза.

Генералният секретар на НАТО обяснил, че и пактът има проблеми с парите. „Оказа се, че бюджетът на НАТО е по-орязан и от нашия и финансовите проблеми там са доста големи", заяви Борисов.

Исканите пари били за модернизация на комуникационните системи на летищата „Безмер", „Граф Игнатиево" и „Долна Митрополия", които са оборудвани с руска комуникационна техника. От 2011 г. тя трябва да се замени с натовска, за да се освободят честоти.

Oще: андерс фон расмусен  бойко борисов  европа  нато  про  ракети  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани