Покрай местни избори, двете нули се пускат в обращение в кампаниите - наред с градинките и детските площадки | webcafe.bg
newscafe

Да строим и нужници...

Webcafe.bg
30.08.2011, 12:14 (обновена 30.08.2011, 12:56)
тоалетна

Обществените нужници в България са кът

Да се плаща ли за обществена тоалетна? Достатъчни ли са те и кой определя цената? А кой отчита данъците от нея? "Труд" публикува днес свое проучване каква е картинката с WC-тата в страната. Покрай местните избори, двете нули се пускат в обращение от кметове и кандидат-кметове - наред с градинките, улиците и детските площадки.

Плащаме, но няма касови бележки

Единственото място, където услугата със сигурност трябва да е без пари, са плажовете. Според наредба към Закона за туризма всеки концесионер на плаж трябва да осигури безплатни химически WC-та на посетителите - отделно за мъже, отделно за жени.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) няма отношение към тоалетните по гари и летища, тъй като това не са туристически обекти.

В кафенетата, бистрата и ресторантите, които се намират в населени места, санитарните възли трябва да бъдат безплатни, като броят им зависи от категорията на обекта. Изискванията за заведение 1 звезда например са следните: ако е предназначено за до 30 човека, трябва да има минимум 1 тоалетна, а над 30 човека - 2, една за мъже и една за жени.

При 2 звезди изискването е един санитарен възел до 20 места, а над 20 - два. За 3 звезди правилата са по-строги - до 50 места задължително трябва да има 2 санитарни възела - по един за мъже и за дами, а над 50 - четири тоалетни.

Изискванията за крайпътните ресторанти, капанчета, кафенета са същите. Различното е, че те могат да бъдат платени или безплатни в зависимост от решението на собственика.

За спазването на тези изисквания се следи при проверките в заведенията за хранене и развлечение. А сигнали могат да се подават на тел. 070011122 или на електронната страница на КЗП - www.kzp.bg.

В столицата има 60 обществени тоалетни

В София с нейните официално  1 291 591 души, неофициално поне 1.8 милиона, има 60-ина обществени тоалетни. Посещението им струва между 30 до 50 ст. Въпреки платения вход касов апарат на повечето липсва, показва проверката на "Труд".

В две от WC-тата между новата автогара и Централна гара, поддържани от един и същ наемател, належащата нужда струва 60 ст. Касова бележка пак няма.

В тоалетната в един от най-натоварените подлези в София - този при хотел "Плиска", проблемът е решен така - клиентът получава билетче, което "замества" фискалния бон.

Макар и платени, тоалетните имат работно време. В повечето места като подлезите - до 17.30 или 18.00 часа. Едно от малкото изключения е тоалетната на Централна жп гара София.

Част от предгаровия площад обаче, собственост на държавата, известен като Ротондата, се е превърнал в нерегламентирано място за облекчаване от всякакъв характер. Вонята се носи на десетки метри, а боклуци се въргалят навсякъде.

Една от инициативите на проекта "София 2020", който цели да провокира изграждането на дългосрочна и устойчива визия за столицата, е построяване на модерни и самопочистващи се тоалетни в парковете.

В сайта на проекта www.sofia2020.bg като поддръжници до момента са се подписали 709 души. Идеята съществува още от 2009 г. и е представена пред главния архитект на София Петър Диков, но развитие няма. Според участниците в интернет дискусията промяната може да се случи чрез финансиране от Европейския съюз. Съвсем отделна тема е, че освен модерни и достатъчно на брой, тоалетните трябва да станат и достъпни за хора в неравностойно положение.

В другата България...

Според публикацията на "Труд" новата обществена тоалетна в кюстендилското градче Бобошево, изградена по европроект за 17 000 евро, е атракция за гражданите. Обектът предлага всички екстри на модерното WC.

Първоначално въвели такса от 20 ст. вход. Местните обаче не желаели да плащат и дневно модерното съоръжение навестявали едва по 4-5 зорлии. Таксата отпаднала и сега се влиза свободно. "Цели групи спират в центъра заради тоалетната, пък и да напазаруват по нещо. Държим я чиста - за нея отговоря безработна жена по програмата за временна заетост", каза шефът на бобошевския общински съвет Георги Мичов.

В областния център Враца обществена тоалетна в центъра има, но е отворена само от 8 до 18 ч в работните дни. Освен това я знаят единствено врачани, тъй като няма указателни табели. Без документ се прибират по 30 ст. за посещение.

Общинска наредба във Враца наказва с глоба от 20 до 50 лв. всеки, който се облекчава на обществени места. Едно от тия места е градинката в центъра зад паметника на Христо Ботев.

Първата и единствена построена в най-новата история на града тоалетна е от времето на първия демократично избран кмет на Враца Чавдар Савов (СДС-1992 г.). Разрушена е заради строителството на хипермаркет при кметуването на Воислав Бубев (БСП) по време на тройната коалиция. Друга новопостроена няма, съобщава "Труд".

 

Oще: велико търново  враца  избори  касова бележка  касов апарат  кметове  софия  тоалетна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.08.201115:17

Бойко и Йорданка си имат персонални служебни тоалетни.Пари се отклоняват предимно за МВР,за медии и магистрали.А за гладни пенсионери тоалетни не са нужни.Трябват гробищни паркове,по възможност до магистрали.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани