Внимание: фалшиви преброители | webcafe.bg
newscafe

Внимание: фалшиви преброители

Webcafe.bg
09.02.2011, 09:54 (обновена 09.02.2011, 15:19)
компютър

Снимка: © Getty Images

Досега през сайта на НСИ са се преброили над 2 милиона и половина българи

В Казанлък са получени първите два сигнала за фалшиви преброители, които са се опитали да проникнат в чужди домове, съобщи бTV. 

Ден преди да започне класическото преброяване по домовете, нарушителите се опитали да влязат при възрастни хора и се легитимирали като служители на Националния статистически институт (НСИ).

По този повод от НСИ съветват хората от входа да се събират заедно с домоуправителя и да се запознаят с преброителя си.

Възможността за преброяване през Интернет приключва днес, а в 8:00 часа четвъртък, 10 февруари, започва преброяването по домовете. Класическото преброяване от анкетьори ще продължи до 20 часа на 28 февруари.

Анкетьорите ще се легитимират със служебни карти, като самоличността им може да се проверява. На нея трябва да са написани трите имена на преброителя и да има печат на НСИ.

Пред TV7 директорът на Националния статистически институт Мариана Коцева посъветва хората от всеки вход да се съберат заедно с домоуправителя, за да им бъде представен преброителят. "Не е необходимо да допускате преброителя в дома. Всички могат да звънят на единния телефонен номер на НСИ за цялата страна 0700 16 310, за да получат информация за преброителя на съответната улица", обясни тя.

Всички преброители и контрольори имат мобилни телефони и са инструктирани в първия ден на преброяването да се представят във входовете, да разлепят бележки с часа, в който ще посетят съответната сграда и да оставят телефон. Коцева съветва домоуправителят да позвъни, след като е направена вътрешна организация във входа за удобното време, в което да се извърши преброяването.

Последни часове за електронно преброяване

Сайтът с въпросника на Националния статистически институт ще бъде затворен в полунощ.
Очакванията на НСИ са, че в последния ден от електронното преброяване ще се повиши активността на хората да се преброят онлайн.

Досега през сайта на НСИ са се преброили над 2.550 милиона българи.

След попълването на анкетната карта преброилите се получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ като доказателство, че са се преброили онлайн.

Анкетната карта е с 34 въпроса. Целта е чрез тях да се събере информация за възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и жилищните условия.

От НСИ припомнят, че с една регистрация може да се регистрират само едно жилище и всички лица, живеещи в него. Когато се прави регистрация, тя може да се ползва от всички лица в домакинството. Не е нужно за всяко лице да има отделна.

При трудности при онлайн-преброяването, можете да потърсите помощ на телефон 0-700-16-310.

Oще: анкети  информация  национален статистически институт  преброяване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани