Испания ще въведе отново данък богатство като временна мярка, за да плащат богатите повече | webcafe.bg
newscafe

Временно в Испания - данък богатство

Webcafe.bg
15.09.2011, 16:22 (обновена 15.09.2011, 16:41)
Евро

В опит да не допусне дългова криза, подобна на тези в Гърция, Ирландия и Португалия, Испания въвежда данък богатство

Испания ще въведе отново данък богатство като временна мярка, за да плащат богатите повече и да допринесат за справянето с икономическата криза, заяви днес икономическият министър Елена Салгадо, предаде агенция Ройтерс.

Допълнителните приходи ще помогнат на Испания да се справи с трудната цел за намаляване на а бюджетния дефицит, докато същевременно се бори да не бъде въвлечена от дълговата криза в еврозоната, довела до международни финансови помощи за Гърция, Португалия и Ирландия.

Днес Италия гласува съкращения на бюджетните си разходи с 54 млрд. евро в следващите две до три години.

Данъкът ще засегне около 160 хил. души, които печелят общо около 1.08 млрд. евро годишно. По-богатите ще плащат повече през 2011 и 2012 г. и приходите от тези данъци ще влязат в бюджетите за 2012 и 2013 г.

Разчетите на експертите са, че средната класа няма да бъде засегната. За първи път такъв налог беше въведен през 2007 г. и осигури 2.1 млрд. евро в държавната хазна.

"Икономическата криза прави необходимо въвеждането на този данък. Той ще ни позволи да облагаме по-богатите, така че тези, които имат повече, ще допринасят и повече, за да помогнат да излезем от кризата", обясни Салгадо.

Тази година заложената цел за испанския дефицит е 6% от БВП, за 2010 г. тя беше 9.2 на сто. Целта за 2013 г. е дефицитът да бъде намален до 3% от БВП - разрешения по Маастрихтските критерии таван.

Анализатори тълкуват хода като опит да се спечели обратно доверието на избирателите в левия политически спектър, разочаровани от обявените строги антикризисни мерки. И все пак това едва ли може да стопи преднината от 15%, на която се радва опозиционната консервативна Народна партия.

Oще: богатство  бюджетен дефицит  данък  елена салгадо  испания  криза 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.