БСП плагиатства идея на Симеон Дянков за данък тото | webcafe.bg
newscafe

БСП плагиатства идея на Симеон Дянков за данък тото

Webcafe.bg
19.12.2013, 13:16 (обновена 19.12.2013, 13:22)
Тото

И Симеон Дянков искаше да се облагат печалбите от тото

Печалбите от хазарт да се облагат с 10% данък. Идеята е на червения депутат Румен Гечев и вече е обсъдена в парламентарната група на БСП, съобщават "Стандарт" и "Преса".

Същата идея през пролетта на 2010 г. лансира министърът на финансите Симеон Дянков като част от мерките "АнтиКриза", мислени тогава и така и недомислени. (Webcafe.bg писа тогава защо тази недомислица не бива да се прилага.)

Според Гечев не било справедливо депозитите на граждани в банки да се облагат с данък, а печалбите от игри - не.

Той предлага налогът да се въведе за суми над 3000 лева, за да не се облагат малките печалби от тото и други игри. Това е "надграждане" на Дянковата идея, където нямаше праг за печалбите. 

Промените са обсъдени с депутати от ДПС, но ще бъдат внесени в парламента след коледната ваканция. Дотогава ще се уточни и колко точно да е необлагаемият минимум. 

От Асоциацията по хазарта са посочили, че годишните печалби от всякакъв вид игри са около 500 млн. лева. В случай че се въведе налог, в хазната ще влязат между 30 и 50 млн. лева, са сметките на бившия вицепремиер от кабинета Виденов. 

Шефът на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев обаче коментира, че в идеята за облагане на печалбите от тотото има някои спорни моменти. Първят е, че има и предметни награди и няма как да се вземе 10% данък върху тях.

Другият проблем е, че при паричните печалби няма изискване на лицето да се издава разходно-предавателен документ. Премиите се изплащат с разходен ордер, който е извън списъка с документи на НАП.

Митев подчерта също, че не всички печеливши искат да стават известни.

Oще: данък тото  печалби  румен гечев  симеон дянков  хазарт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани