БСП плагиатства идея на Симеон Дянков за данък тото | webcafe.bg
newscafe

БСП плагиатства идея на Симеон Дянков за данък тото

Webcafe.bg
19.12.2013, 13:16 (обновена 19.12.2013, 13:22)
Тото

И Симеон Дянков искаше да се облагат печалбите от тото

Печалбите от хазарт да се облагат с 10% данък. Идеята е на червения депутат Румен Гечев и вече е обсъдена в парламентарната група на БСП, съобщават "Стандарт" и "Преса".

Същата идея през пролетта на 2010 г. лансира министърът на финансите Симеон Дянков като част от мерките "АнтиКриза", мислени тогава и така и недомислени. (Webcafe.bg писа тогава защо тази недомислица не бива да се прилага.)

Според Гечев не било справедливо депозитите на граждани в банки да се облагат с данък, а печалбите от игри - не.

Той предлага налогът да се въведе за суми над 3000 лева, за да не се облагат малките печалби от тото и други игри. Това е "надграждане" на Дянковата идея, където нямаше праг за печалбите. 

Промените са обсъдени с депутати от ДПС, но ще бъдат внесени в парламента след коледната ваканция. Дотогава ще се уточни и колко точно да е необлагаемият минимум. 

От Асоциацията по хазарта са посочили, че годишните печалби от всякакъв вид игри са около 500 млн. лева. В случай че се въведе налог, в хазната ще влязат между 30 и 50 млн. лева, са сметките на бившия вицепремиер от кабинета Виденов. 

Шефът на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев обаче коментира, че в идеята за облагане на печалбите от тотото има някои спорни моменти. Първят е, че има и предметни награди и няма как да се вземе 10% данък върху тях.

Другият проблем е, че при паричните печалби няма изискване на лицето да се издава разходно-предавателен документ. Премиите се изплащат с разходен ордер, който е извън списъка с документи на НАП.

Митев подчерта също, че не всички печеливши искат да стават известни.

Oще: данък тото  печалби  румен гечев  симеон дянков  хазарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани