Практиката на МВР да получава дарения засега се запазва, докато правителството не реши как да компенсира ведомството, ако спрат | webcafe.bg
newscafe

Даренията за МВР остават - в натура и в брой

Webcafe.bg
09.08.2011, 14:32 (обновена 09.08.2011, 14:47)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Тепърва ще се анализира дали правителството може да компенсира МВР с още пари, ако даренията спрат

Както и досега, и занапред МВР ще приема дарения - докато правителството не прецени дали може да компенсира ведомството, ако спрат. Това стана ясно от специална пресконференция на заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев.

Практиката на вътрешното министерство да бъде спонсорирано от различни фирми и физически лица датира от няколко кабинета и продължава и при управлението на ГЕРБ.

Брифингът беше специално свикан след публикация на в. "Сега", че през второто тримесечие на годината даренията са се увеличили и са стигнали 9 млн. лeва.

Георгиеве обясни, че има воля за прекратяването им, но решението ще бъде взето след обстоен анализ, който да покаже дали държавният бюджет може да компенсира МВР за средствата.

Министерството на вътрешните работи е ведомството с най-голям бюджет - за тази година има на разположение 1 милиард лева.

МВР е получило над 3.6 млн. лв. дарения в натура от януари до юни, каза той. Тези пари обаче не са вписани в графата за дарения на електронната страница на ведомството, нито в представения на пресконференцията отчет. След многократни въпроси къде са осчетоводени, Георгиев отговори: "В съответния финансов параграф...", съобщи Dnevnik.bg.

Премиерът Бойко Борисов поиска даренията да бъдат прекратени, след като в юлския доклад на Европейската комисия тази практика на МВР беше квалифицирана като неприемлива. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни след него, че ще спират поетапно.

МВР е получило над 6 млн. лева безвъзмездна помощ от различни фирми и лица за 2010 г.

Димитър Георгиев изнесе данни, които според него опровергават "погрешно разтълкуваните от медиите" суми. По думите му в графата дарения се включват и усвоените средства по Европейския фонд за външни граници, Европейския бежански фонд, Европейския фонд връщане и други проекти, които са 15.2 млн. лв. до юни.

При тази сметка даренията излизат близо 250 хил. лева. "Тенденцията е за намаляване на получените дарения за второто спрямо първото тримесечие на годината", е обяснението на заместник-министъра. Въпросните 250 хил. лева са помощите в брой.

Регистър на дарителите ще бъде създаден през октомври, защото е нужно договорите да се пренесат на онлайн носител, да се качат на сървър и след това да се публикуват на сайта ни, заяви още Георгиев. По закон обаче физическите лица имат право имената им да не бъдат оповестени публично.

Заместник-министърът представи и заповед на Цветанов за пълна проверка на всеки дарител. Тя обаче важи за даренията след 16 юни т.г., защото тогава е издадена. "Преди нея също е имало проверка на всеки дарител поотделно", обясни Георгиев и добави, че все пак тази практика е въведена от предходните управляващи.

Oще: бойко борисов  дарения  димитър георгиев  лица  мвр  проверка  регистър  фирми  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани