Протест на Anonymous блокира за кратко 4 метростанции в Сан Франциско | webcafe.bg
newscafe

Anonymous блокира за кратко метрото в Сан Франциско

Webcafe.bg
17.08.2011, 16:02 (обновена 17.08.2011, 16:51)
anonymous

"Ние сме Anonymous. Ние сме легион. Ние не забравяме. Ние не прощаваме"

Протести, организирани от хакерите-активисти Anonymous, затвориха 4 станции на метрото в Сан Франциско в понеделник, съобщи Guardian. Причина за недоволството стана случай на полицейско насилие от миналата седмица, последвано от спиране на достъпа до мобилната мрежа в метрото, именно с цел да бъде предотвратено организирането на протести.

Няма арестувани, тъй като хакерите и поддръжниците им са били мирни и кротки.

Въпреки че са били блокирани четири станции на метрото в часа-пик, прекъсване на безжичната връзка за интернет не е последвало, както миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Тогава тя беше спряна заради опасенията на властите, че може да се случат безредици, подобни на тези в Лондон или в Египет, където хиляди се организираха чрез социалните мрежи.

И в Сан Франциско понеделнишката демонстрация е била организирана чрез социалните мрежи. Участниците в нея скандирали: "Няма ли справедливост, няма да има мир". След половин час силите за борба с безредиците, въоръжени с водни струи, разгонили демонстрантите и освободили метростанцията Сивик Сентър Стейшън. Два часа по-късно са били отворени и останалите.

Правозащитници определиха действието на транспортната агенция - оператор на метрото, която е спряла връзката с Интернет, като нарушение на конституцията, отбелязва АП.

Томас Фридман: Какво се случва?

Лондон гори, от Атина до Барселона площадите на европейските градове са превзети от млади хора, които протестират срещу безработицата и несправедливостта на зейналата пропаст в доходите, пише Томас Фридман в статия в "Ню Йорк таймс", озаглавена "(Нещо като) теория за всичко".

Арабската пролет стартира бунтове срещу автократични режими в Арабския свят, в Израел стотици хиляди протестират, гневното "Чаено парти" се появява от нищото и преобръща американската политика, продължава Фридман и дава своя отговор на въпроса "Какво се случва?".

Според него причините са разнообразни, но доколкото е възможно да бъдат подведени под общ знаменател, той би могъл да бъде един от лозунгите на бунта на израелската средна класа: "Ние се борим за достъп до бъдещето."

В целия свят милиони хора от средната и долната средна класа усещат, че бъдещето се изплъзва от ръцете им, и те искат техните ръководители да знаят това.

Защо точно сега? Според Фридман благодарение на 3G уайърлеса, скайп, фейсбук, гугъл, туитър, LinkedIn, айпад и евтини смартфони светът е станал от взаимосвързан, хипервзаимосвързан.

Това е най-важната тенденция в днешния свят. Това е основната причина, поради която, за да влезеш в средната класа, трябва да учиш повече, да работиш по-умно и да се адаптираш по-бързо от когато и да било преди. Всичките тези технологии и глобализацията елиминират все повече и повече "рутинна" работа - от онзи тип, която в близкото минало поддържаше жизнения стандарт на средната класа.

До неотдавна бе лесно достъпна само евтина работна ръка; днес са достъпни и евтини чуждестранни гении.

Това обяснява защо корпорациите стават по-богати, а работниците със средна квалификация - по-бедни. Добра работа има, но тя изисква повече образователни и технически умения. Безработицата сред висшистите е все още сравнително ниска. Но получаването на диплома и намирането на солидна работа става все по-трудно.

Фридман цитира "Таймс", че в малкия Гринъл Колидж в провинциална Айова "всеки десети кандидат за учебната 2015 г. е от Китай", а "половината от кандидатите от Китай за тази година имат отличен по математика".

Според него правителствата вече не могат да си позволят щедри социални програми или евтини кредити за купуването на къща, без да имаш нищо на ръка - което бе източник на много работна сила в строителството и търговията на дребно.

...Демонстранти в Израел носеха лозунг "Дръж се като египтянин". Тези социални протести - и флашмоб-криминалните им деформации в Лондон - не са причинени от новите технологии сами по себе си, но се подхранват от тях.

Средната класа - обобщава Фридман, - се оказва все повече лишена от евтин кредит, рутинна работа и държавни служби във време, когато се изискват повече умения да получиш и да се задържиш на добра работа; във време, когато гражданите имат повече достъп до медии, за да се организират, протестират и опонират на държавната власт, и по време, когато съединяването на глобализацията с ИТ осигурява огромни заплати на хората с глобални умения - увеличавайки по този начин пропастта в доходите и подхранвайки още повече недоволството.

Съберете всичко това и получавате новините от днешната първа страница, заключава Фридман.

Oще: anonymous  интернет  метро  сан франциско  социални мрежи  хакери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 18.08.201108:41

Струва ми се, че ние, българите, живеем с мисълта, че най-острите проблеми на общността към която се присъединихме неотдавна, не ни засягат.
Може би това си има обяснение – на нас, най-бедната и зле уредена държава в ЕС, само това ни липсва – тероризъм (като в Норвегия) или прогроми на младежки банди (като във Великобритания). Както се казва, „да не дърпаме дявола за опашката”.

Кризата, която нямаше как да ни подмине, и която се разви без да срешне и най-малките усилия да бъде поне малко смекчена от тези, които се ласкаят да се наричат политически елит, на практика ликвидира единственото, поне за друго не мога да се сетя, положително нещо, което се случи по време на мъчителния, криминален преход – зараждането на средна класа в България. Класа на дребни и средни предприемачи, които не чакат нищо да им се даде от държавата, освен да не им се създават пречки и да не бъдат рекетирани.

В резултат на кризата пазарът на недвижими имоти се активира. Предлагането се увеличава. Предлагат се недвижими имоти на фалиралата средна класа, за да се погасят кредитите към банките.

Отново сме там, от където тръгнахме. Отгоре управляваща върхушка от бюрократично-мафиотски тип, отдолу простолюдието, очакващо „държавата” да му помогне да оцелее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 17.08.201118:04

Ако не сте я прочели вече, статията на Томас Фридман можете да прочетете във вестник 24 часа.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1004247
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани