Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в Разград дава по кофичка кисело мляко и три тестени закуски на ден само на психичноболните и туберкулозните | webcafe.bg
newscafe

Болници спират да хранят пациентите си

Webcafe.bg
26.08.2010, 11:15 (обновена 27.08.2010, 15:17)
Божидар Нанев

На миналогодишните протести беше извадено чучелото на бившия вече здравен министър Божидар Нанев, а през септември чие ще е ...

Заради орязаните си бюджети болници в страната спряха и плановите операции, и мизерното изхранване на пациентите си.

Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в Разград спря да храни повечето си пациенти, съобщи БНР, след като бюджетът й, като на всички в страната, бе допълнително орязан през август.

В момента по кофичка кисело мляко и три тестени закуски дневно получават единствено психичноболните, туберкулозноболните и социалнослабите.

В детското отделение на малките пациенти се осигурява по една кофичка кисело мляко дневно. Икономиите от спирането на храната в останалите отделения се очаква да са в размер на 20 000 лева.

С цел пестене на средства пет отделения в болницата през целия месец ще останат затворени. Персоналът им е пуснат в платен отпуск. Затворени са ушно, очно, гастроентерологично, кожно и отделението по физиотерапия.

Ограничаване на разходите за храна на пациентите ще предприеме и габровската многопрофилна болница от  септември. Мярката се обсъжда от Съвета на директорите, но тя няма да засегне диабетиците и болните на диета, уточни директорът на лечебното заведение доктор Нели Савчева. 

С 30% е намалена издръжката на Добричката болница за август. На практика това означава ограничаване на разходите и разнообразието на предлаганите лекарства и консумативи, намаляване на част от възнагражденията и др.

В Сливенската областна болница са спрени плановите операции за август. С намаления с 32% бюджет се затруднява лечението на спешните случаи, които в Сливенска област са много, заради големия брой катастрофи. Най-голямото лечебно заведение в Сливен не е подписало анекса за бюджета за август, който го оставя с 645 000 лева, но до края на миналата седмица го е надвишило с над 100 хил. лева заради голямата спешност.

Изпълнителният директор д-р Васислав Петров каза, че последните платени средства са стигнали единствено за заплати. Дълговете от 2 млн лева болницата не може да изплаща и скоро може да се стигне до съд и липса на животоспасяващи лекарства. Ръководството обмисля вариант за спиране храната на болните.

От Шуменската многопрофилна болница съобщиха, че от понеделник възстановяват плановия прием на пациенти и плановите операции. Тези дейности бяха спрени през месеца заради намаления бюджет, регламентиран в анекса, подписан със Здравната каса.

Трагично...

След 20-о число всеки месец започваме да работим на загуба заради орязаните средства, които получаваме от здравната каса. Това е съобщил пред "Труд" д-р Иван Костов, директор на столичната Втора АГ болница "Шейново". Той обясни, че с екипа му са намалили гинекологичните услуги, за да имат възможност да се предлагат повече акушерски. Но парите пак не стигали.

"Плащаме заплати, някаква част от консумативи и лекарства и после започват загубите", обясни д-р Костов.

Миналата година в "Шейново" се родиха най-много деца в България - 4102. А тази година само до юли бебета са с 300 повече, отколкото за същия период на миналата.

"Този месец сме ограничили операциите и ще се вместим в намаления бюджет. Но средствата не достигат", казва пред "Труд" и доц. Елиан Рачев, шеф на Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова").

Лекарите подготвят протеста си през септември

Цялата медицинска общност се готви за национален протест в средата на септември, обявиха след среща вчера председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Те се срещнаха, за да обсъдят кризисното положение в здравната система заради непрестанното орязване на парите за болниците.

Според Райчинов и Тренчев към протестите трябва да се присъединят и пациентите, защото са най-потърпевши от здравеопазването. Те напомниха за случай от миналата седмица, в който пациент беше разкарван между три града, докато му окажат помощ. "Лекарите не отказват помощ, тях ги няма. Вече даже е слабо да се каже, че в здравеопазването има криза, в сектора има сериозен проблем", коментира синдикалният лидер.

В България има недалновидни и неправилно управление на финансите, обяви Тренчев, който посочи за виновник №1 министър Симеон Дянков. Според Тренчев на премиера Бойко Борисов се подавала изкривена и невярна информация. 

"Когато  преди две години бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че здравната вноска ще се увеличи с 2%, каза, че това е заради кризата и парите ще отиват в резерва, защо сега не се използва този резерв", коментира д-р Евганий Душков от "Подкрепа". По неговите думи в резерва трябва да има 1.2 млрд. лева. "Проблемът е, че тези пари се въртят някъде и никой не знае къде точно са", допълни синдикалистът.

Oще: болници  здравеопазване  лекари  протест  септември  синдикат 


Още от Newscafe