ЕК започна наказателна процедура заради "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

ЕК започна наказателна процедура заради "Южен поток"

Webcafe.bg, по БНР
02.06.2014, 22:38 (обновена 02.06.2014, 23:04)
южен поток

Комисията иска от българските власти изпълнението на проекта да бъде прекратено.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушение на правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода "Южен поток", предава БНР. Комисията иска от българските власти изпълнението да проекта да бъде прекратено.

Комисията е изпратила на властите официално уведомително писмо, което е първи етап от наказателна процедура. По думите на Шантал Хюз, говорител по въпросите на вътрешния пазар, стратегията за енергийна сигурност изисква новата енергийна инфраструктура, която се изгражда в ЕС, да отговаря на всички правила на вътрешния пазар.

"Разбираме, че българското правителство е решило да запоне строителството на "Южен поток" приоритетно. Вече изразихме тревога във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство", казва тя. Европейската комисия има основания да смята, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай.

С писмото си ЕК иска от България информация за намеренията й. Докато се водят дискусиите между Брюксел и София, и докато се постигне съответствие на проекта с европейското законодателство, Еврокомисията иска дейностите по него да бъдат прекратени. Българското правителство трябва да отговори в рамките на един месец, в противен случай въпросът ще бъде отнесен до Европейския съд, който може да наложи глоба на България.

От Министерството на икономиката обявиха, че България е страна-член на ЕС, която нееднократно се е ангажирала да спазва европейските процедури. Според министерството изборът на изпълнител на проекта е следвал "законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка". В позицията се посочва, че българската страна е информирала подробно ЕК за всички действия, предприемани по "Южен поток".

За изпълнител на строителството на газопровода беше избрана руската "Стройтрансгаз консорциум", в която мажоритарен собственик е Генадий Тимченко. Той е един от руснаците в забранителния списък на Европейския съюз заради Украйна. Това, че фирмата ще бъде избрана, независимо от конкурса, стана ясно още през март. Тимченко е шестият най-богат руснак, според класация на Forbes.

Oще: газопровод  европейска комисия  европейски съд  енергетика  правителство  шантал хюз  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани