Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера" | webcafe.bg
newscafe

Руският купувач на "Булгартабак" от Австрия е български

Webcafe.bg
02.09.2011, 10:25 (обновена 02.09.2011, 12:46)
цигари

"24 часа": Истинските собственици на "Булгартабак холдинг" ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера"

Зад "руския" купувач на "Булгартабак" стои част от тройната коалиция и предишното правителство, пише "24 часа". Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера", разкрива изданието в днешния си брой.

Според вестника консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев. Двамата са отказали коментар пред "24 часа". За тази информация "24 часа" се позовава на "хора, близки до сделката от тютюневия сектор и депутати, които се шегуват, че за приватизацията на "Булгартабак" има сформирана коалиция между ДПС и НДСВ".

Корпоративна банка се смята за близка до ДПС, пише в публикацията, където се пояснява също, че лидерът на движението Ахмед Доган държи на депозит там хонорара си от над 1.2 млн. лева, получени като хонорар за консултации по хидроенергийни проекти.

Изпълнителният съвет на агенцията за приватизация избра за купувач "БТ инвест", зад която стои руската Външнотърговска банка. Дружеството е специално учредено за сделката през април. Това е практика, която се използва, когато истинският купувач не иска да се афишира.

По този начин се заобикаля и забраната за препродажба на "Булгартабак", тъй като няма ограничение самата "БТ инвест" да смени собственика си. Това се очаква да се случи, след като фирмата бъде одобрена от надзора на агенцията и цитираната коалиция ДПС-НДСВ да го придобие, твърдят запознати.

"БТ инвест" спечели, след като в условията за сделката основната тежест от 65% бе дадена на тютюна, който ще се изкупува. Според анализатори точно това е отблъснало стратегическите кандидати. БАТ била единствената голяма компания, която купувала суровината директно от производителите. Тя обаче се отказа да подаде оферта.

Приватизацията с водещ критерий тютюна е била договорена по тази схема още при предишното правителство, твърдят запознати.

Според тях в проекта за договор с купувача не е предвидена клауза, според която държавата да получи допълнителни пари, ако "Булгартабак" бъде препродаден на по-висока цена.

"Винпром Пещера" никога не е проявявал интерес за участие в приватизацията на "Булгартабак". Не сме закупували тръжни документи и никога не сме участвали по какъвто и да било начин в приватизацията на цигарения холдинг, са заявили от компанията.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна банка, не е бил открит за коментар до редакционното приключване на броя. "24 часа" припомня, че преди време той е заявил, че банката ще иска място в управата на холдинга като акционер в него, но не се интересува от покупката му.

Според Трайчо Трайков сделката е по-добра

Сделката за "Булгартабак" сега е по-добра от тази, която готвеше предишното правителство. Това е официалната позиция на министър Трайчо Трайков, разпространена от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 

"За повишаване на финансовия ефект за държавата изтеглихме 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти. Така надвишихме оценката от 119 млн. евро, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава", казва още Трайков. 

Според него успешна сделка с голяма тютюнева компания е можело да се постигне преди 8 г. по времето на НДСВ, когато концерните още не са имали мощности в района. 

Трайков вчера напомни, че сделката е в ръцете на надзора на агенцията за приватизация и че по закон той не може да се намеси. На среща, свикана от него в сряда вечерта, той е обяснил, че не е съгласен с условията и с одобряването на сделката. 

В позицията си вчера министърът напомня, че би предпочел в процедурата да е дадена по-голяма тежест на пазарните критерии, а не на социалния ангажимент за купуване на тютюн. 

Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора. С вицепремиера Симеон Дянков и премиера Борисов ще следим внимателно този процес, каза министърът. 

Сделката за "Булгартабак" ще е от полза за България, коментира вчера в Стара Загора Дянков. Смятам, че ще е по-добра, сравнено с постигнатите от предишното правителство параметри, уточни той. И допълни, че с получените 200 млн. лева, които се чакат от сделката, ще се подобрят опциите за ново увеличение на вдовишките пенсии и минималната работна заплата догодина. 

Не е ясно как ще стане това, тъй като парите ще отидат в Сребърния фонд.

Oще: ахмед доган  бт инвест  булгартабак  винпром пещера  втб  делян пеевски  дпс  корпоративна банка  красимир катев  милен велчев  приватизация  сделка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.