New York Times видя България като разочарование | webcafe.bg
newscafe

New York Times видя България като разочарование

Webcafe.bg
09.07.2014, 11:33 (обновена 09.07.2014, 12:55)
Управителят на БНБ Иван Искров

Снимка: © БГНЕС

Под въпрос е авторитетът на БНБ една от малкото функциониращи сравнително добре институции

„Банковата криза" от миналата седмица е поредното разочарование, което България сервира на международните инвеститори. В този дух звучи редакционен коментар на авторитетния американски вестник New York Times под заглавие "Корупцията и недоверието превръщат обещанието в огорчение".

"Опашките от разтревожени вложители в София се изпариха с бързината, с която се появиха - в това, което може да се нарече най-кратката банкова криза в историята, или в потенциална прелюдия към нещо по-неуправляемо", пише изданието.

Припомня, че масовото теглене на депозити се дължи на необяснима мистерия: „Общоприетото обяснение е със спора между Делян Пеевски, медиен магнат и депутат, и неговия бивш бизнес партньор - банкера Цветан Василев. Твърди се, че след като отношенията им се влошили, Пеевски е изтеглил парите си от КТБ, която е контролирана от Василев".

И двамата отказаха всякакъв коментар пред New York Times. Ръководствата на БНБ и на двете търговски банки също не пожелаха да коментират.

Според публикацията масовите тегления от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка „отново насочиха вниманието към крехката икономика и неефикасната политика, които спъват напредъка на страната".

„Изтеглянето на депозити от двете банки задълбочи още повече разочарованието сред чуждестранните инвеститори и международната бизнес общност", оценява вестникът, изтъквайки и разклатеното доверие в БНБ да осъществява надзор над системата.

Корупцията и непоследователната правителствена политика са хронични проблеми за България от падането на комунизма насам. Според Алекс Нестор, вицепрезидент на Американската търговска камара в България, "инвестиционният климат в страната не е нещо, с което можем да се гордеем".

Енергийният сектор е пример за това

„Популистки партии, които дълго доминират в българската политика, наложиха понижения на цените на тока до нива, които според енергийните компании са под разходите за производството. Освен това държавният енергиен доставчик дължи на производителите около 500 млн. долара неплатени такси според източници от бранша.

Oще: new your times  банки  икономика  инвестиции  корупция  криза  ктб  ликвидност  ню йорк таймс  пиб  фалит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани