Министърът на отбраната: Военното разузнаване е черна кутия | webcafe.bg
newscafe

Министърът на отбраната: Военното разузнаване е черна кутия

Webcafe.bg
28.07.2010, 12:51 (обновена 28.07.2010, 13:18)
аню ангелов

"Военна информация" се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза, заяви военният министър Аню Ангелов...

Президентът Георги Първанов е отхвърлил кандидатурата на министъра на отбраната Аню Ангелов за началник на служба "Военна информация", стана ясно от изявление на военния министър по Нова тв днес. Номинацията бе одобрена от правителството и в пакет с още три предложения за заемане на висши военни длъжности бе изпратена на "Дондуков" 2 за съгласуване. Останалите три номинации бяха одобрени.

Президентът не е дал мотиви за несъгласието си с кандидатурата. "По принцип президентската институция няма навика да мотивира защо съгласува или не съгласува", каза той.

Преди Гергьовден пък от "Дондуков"2 забавиха съгласуването на предложенията на правителството за повишаване в звания на висши военни заради отхвърлена кандидатура, предложена от държавния глава.

През юли шефът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде оставка поради навършване на пенсионна възраст. Това той стори под натиск от страна на министъра, защото формално едва в късната есен изпълва годините за пенсия.

В сряда пред Нова телевизия министър Ангелов отказа да назове кой е отхвърления кандидат за мястото на Студенков с мотива, че това не е в интерес на самия човек.

"Няма смисъл да споменавам имена, безсмислено е кого съм предложил и кой не е съгласуван. Просто е безсмислено и не е в интерес на самия човек, за когото става дума", обясни министърът.

По думите му за поста той е предложил човек, външен на военното разузнаване, а кръгът около Студенков и около началника на кабинета на президента и бивш шеф на Генщаба Никола Колев е държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

"Аз не бих държал никога началника на служба "Военна информация" 8 години на тая длъжност (ген. Студенков оглавява службата през 2002 г. - бел. р.). Това е една безкрайна рутина и най-важното, че постепенно "Военна информация" се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилното, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторатът на Министерството на отбраната не влиза", обясни Ангелов и се зарече положението да бъде променено.

"Това ще бъде разрушено. Не може да съществуват такива черни кутии, в които нищо не знаеш какво става. И затова искам да вкарам външен човек там, а не това, което ми се предлага, който през цялата служба е бил в разузнавателно управление и който няма начин да не бъде свързан по някакъв начин с досегашното ръководство", обясни ситуацията министърът.

Ангелов ловко изобиколи въпроса на водещия има ли търкания между президентската институция и Министерството на отбраната. "Не става въпрос за търкания, става въпрос за принципи. Някои държат обезателно от разузнавателната служба да е следващият директор. Не мога да разбера мотивите защо не трябва да е външен човек, като е имало случаи - в тази служба са отивали абсолютно външни хора", обясни Ангелов.

Въпреки позицията на президентството на следващото заседание на кабинета на 4 август преди ваканцията на министрите той ще предложи кандидатура, независимо дали е съгласувана, или не.

Ангелов обаче заяви, че този път - ако има възражение, е редно президентът да обяви мотивите си. И след това вече, когато се отказва едно решение на Министерския съвет, се надявам то да бъде мотивирано от президентската институция, заключи министърът на отбраната.

Oще: аню ангелов  генщаба  гергьовден  данс  отбрана  пламен студенков  президент  разузнаване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани