Ако топлото време ни изненада, язовирите ще прелеят | webcafe.bg
newscafe

Ако топлото време ни изненада, язовирите ще прелеят

Webcafe.bg
10.02.2012, 09:48 (обновена 10.02.2012, 10:02)
язовир

Статистиката от последните години показва, че затоплянето се е случвало рязко

Съществува вероятност в края на февруари или началото на март да настъпи бурно топене на снега в резултат на рязко затопляне на времето. Ако това се случи и язовирите не са изпуснати, те ще прелеят. Това коментира пред bTV Добри Димитров, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Той уточни, че дългосрочните метеорологични прогнози - тези за седмица напред и по-дълги, са доста несигурни. Ученият посочи, че е трудно отсега да се каже дали ще станем свидетели на обилно снеготопене, но статистиката от последните години показва, че затоплянето се е случвало рязко. Обикновено нахлуващия топъл въздух от юг е бил съпроводен и с валежи от дъжд.

В случай, че има рязко затопляне, реките Арда и Марица също може да излязат от коритата си.

Димитров е скептичен, че е възможно специално по течението на Дунав да се получи толкова висока вода, както през 2005-2006 г., когато реката преля по цялото си протежение на българска територия.

Започна оценка и описване на щетите от наводненията в района на село Бисер

При посещението си в с. Бисер вчера премиерът Бойко Борисов обеща сериозни помощи за Бисер и региона и че селото ще бъде напълно възстановено.

Пернишки въглища ще бъдат изпратени на пострадалите от харманлийско село Бисер, съобщиха от областната администрация. "Въглища-Перник" ООД дарява 400 чувала с по 25 кг с твърдо 
гориво. Два камиона до 10 тона с въглища за отопление на бедстващите ще бъдат натоварени от рудника на фирмата "Рекоул". 

Изпращат се целенасочено малки машини, които са по-мобилни, обясниха от областната администрация.

Код "оранжев" е обявен днес в 12 области на страната заради очаквани много ниски температури

Областите, в които се очаква изключително студено време, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

За останалите 16 области от Южна България е в сила по-ниската степен - жълт код. По тези места времето е потенциално опасно.

"Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", уточняват от НИМХ.

Oще: затопляне  снеготопене  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 11.02.201208:14

В друг форум се цитираше програмата на ГЕРБ по отношение на управлението на водите. Ще си позволя да я пействам тук, заедно с уводните думи на коментатора:

............"Програмата..." с която дойдоха на власт и сами да си посочат ВИНОВНИКА! Две години и половина само мързел, некадърност, лъжи, прехвърляне на отговорности, рязане на лентички, тупане в гърдите, мачлета на малки вратички...
Програма на ПП ГЕРБ за Европейско развитие на България ПП ГЕРБ ще управлява водния сектор в дългосрочен план, в съответствие с изискванията за устойчиво развитие на Република България и интегрирано с политиката за водите на Европейския съюз. ПРИОРИТЕТ ІІ - Инвестиции във водна инфраструктура за преодоляване на водни кризи Действия за реализиране: 1. Създаване на единен воден кадастър, регламентиране собствеността на водните обекти, системи и съоръжения; 7. Съдействие за ефективни действия при увеличаване дела на малките ВЕЦ с цел увеличаване дела на енергийното производство от възобновяеми енергийни; 8. Създаване на системи за качествен и количествен мониторинг и контрол на водите, осигуряване на надеждни данни за ефективно управление на водните ресурси. ПРИОРИТЕТ II - Подобряване състоянието на водите, опазване на водните ресурси, и ефективен контрол на дейностите по ползване на водни обекти Действия за реализиране: 1. Интегриран подход при управление и опазване на водните екосистеми; 2. Обсъждане, приемане и прилагане на планове за управление на речните басейни до края на 2009 г.; 3. Преразглеждане на действащото законодателството и регламентиране на собствеността на водоснабдителните и канализационни системи и съоръжения и системите за защита от вредното въздействие на водите; 4. Ускорено проектиране, доизграждане и/или реконструкция на инфраструктурата за отвеждане и пречистване на отпадъчни води на населените места и намаляване количеството на непречистените отпадъчни води, постъпващи във водни обекти;
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани