Христосков отрече понижаване на пенсиите догодина | webcafe.bg
newscafe

Христосков отрече понижаване на пенсиите догодина

Webcafe.bg, БНР
23.09.2014, 15:33 (обновена 23.09.2014, 15:49)
Йордан  Христосков

Според социалния министър 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения минимален осигурителен доход по икономически дейности.

Социалният министър Йордан Христосков отхвърли варианта пенсиите догодина да бъдат намалени заради дефлацията. Пенсиите трябва да се индексират по т.нар. швейцарско правило - с 50% ръст на инфлацията и 50% ръст на средния осигурителен доход. Очакваната дефлация до края на годината е около 1%, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход ще бъде около 4.8%, обясни той. „Така че, ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", посочи Христосков.

Той каза още, че работодатели и синдикати са договорили по-високи минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто. Христосков ще наложи същия процент и в дейностите, където няма споразумение.

По думите му ефектът от договореното ще бъде 36,2 милиона допълнително във фондовете на общественото осигуряване.

„Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто", каза Христосков пред БНР. Според социалния министър 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения минимален осигурителен доход по икономически дейности.

Oще: йордан христосков  осигурителни прагове  осигуряване  пенсии  социална политика  христосков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани