Славейков и Елин Пелин за кандидат-студентите в СУ | webcafe.bg
newscafe

Славейков и Елин Пелин за кандидат-студентите в СУ

Webcafe.bg
08.06.2014, 10:06 (обновена 08.06.2014, 10:17)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Изпитът по български език ще продължи четири часа

Кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще пишат по Пенчо Славейков и Елин Пелин на изпита, който се провежда днес. Първата тема, по която могат да пишат кандидат-студентите, е: "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков". Вторият вариант е: Съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин "Косачи" и на Пенчо Славейков "Сърце на сърцата".

Изпитът по български език и литература е писмен и продължава 4 астрономически часа. Кандидат-студентите могат да изберат една от двете теми. Едната предвижда създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

При втория избор трябва да се създадат самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

От кандидат-студентите са иска да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

Oще: български език  изпит  кандидат-студенти  литература  образование  софийски университет  студенти  су  университет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.