Дрогата върви, корупцията расте | webcafe.bg
newscafe

Дрогата върви, корупцията расте

Webcafe.bg , по БНР и БТА
08.03.2012, 08:33 (обновена 08.03.2012, 13:03)
Откритият наркотик във фенклуб на Левски

Снимка: © МВР

Пратките наркотици, заловени от българските митници, са са увеличили леко м.г. но остават исторически ниски, констатира доклад на Държавния департамент на САЩ

Действащите в България организирани престъпни групи са увеличили влиянието и участието си в международната търговия с наркотици. Тези групи са добре организирани и финансирани и загнездени в българското общество, констатира Държавният департамент на САЩ в доклада си за стратегията за контрол върху трафика на наркотиците през 2011 г., предаде БНР.

Пратките, заловени от българските митници, са се увеличили леко през миналата година, но остават "исторически ниски", отбелязва докладът. Черноморските пристанища все още се използват от трафикантите за пренасяне на кокаин от Южна Америка и на хероин от Турция и Иран за Европа.

МВР се е отчело за януари-ноември със заловени 129 кг хероин. Смята се, че операцията от 21 октомври, при която бяха иззети над 5 хиляди стръка канабис, е една от най-мащабните подобни операции в Европа.

Държавният департамент държи да отбележи специално подкрепата на ГДБОП за разследване, довело до залавяне на 460 килограма кокаин във Франция и 290 в Гърция. България е въвела "един от най-добрите контролни механизми в Европа" за бързо засичане на т.нар. "дизайнерски наркотици".

В България се отглежда канабис предимно за вътрешна употреба. Страната продължава да бъде източник на синтетични наркотици, въпреки че производството е намаляло през последните години, пише в доклада.

Корупцията остава сериозен проблем в полицията, митниците и сред съдиите и прокурорите. Комплицирани съдебни процедури и вратички в законите водят до прекомерни отлагания на дела, което затруднява ефективното преследване на организираната престъпност и случаите на корупция.

И препоръките на Държавния департамент към България са, че правителството трябва да засили законите за конфискация на имущество и борба с корупцията. Нужни са допълнителни реформи в полицията и съдебната власт. Работата на митническата агенция се нуждае от допълнително подобрение, за да може усилията срещу наркотиците да останат приоритет.

Често пъти, когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, се казва още в частта на доклада за България.

В доклада се отбелязва липсата на ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари, което усложнява действията на правителството в борбата с организираната престъпност и разпространителите на наркотици, предаде БТА.

Работата на митническата агенция се нуждае от допълнително подобрение, за да може "усилията срещу наркотиците да останат приоритет".

В документа се отбелязва, че наркозависимите в България са около 300 000. През 2011 г. в страната е имало 31 центъра, работещи по програма за лечение на наркозависими и с капацитет за лечение на 5310 пациенти. Посочва се обаче, че в тези заведения няма обособени звена само за тийнейджъри, които са наркозависими.

Oще: групи  дрога  корупция  мвр  митници  наркозависими  наркотици  полиция  престъпност  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 08.03.201211:13

"Пратките, заловени от българските митници, са се увеличили леко през миналата година, но остават "исторически ниски", отбелязва докладът. "

Ами ниски ще са... арестуваха Боевски... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани