Министърът на здравеопазването обяви как ще прави реформата | webcafe.bg
newscafe

Министър Борисова показа епикризата на здравеопазването

Webcafe.bg
22.04.2010, 12:57 (обновена 22.04.2010, 15:47)
Анна-Мария Борисова

Снимка: © БГНЕС

Новият здравен министър Анна-Мария Борисова обяви колко болно е здравеопазването ни и как смята да го лекува на първо време...

Новият здравен министър - проф. Анна-Мария Борисова, представи днес епикризата си за българското здравеопазване и лечението, което му предписва за следващите 3 месеца и занапред. 

"Статусът е лош, ще се работи трудно... Всеки ден един лекар напуска България, а медицинските сестри са половината от необходимите на здравеопазването. Това е катастрофа, ако трябва да се прилага стандартът, трябва да затворим болниците, ние нямаме сестри. Всички сестри и всички лекари покриват провинциите на Англия, на Франция, Холандия, Норвегия, Германия. Там отиват в дълбоката провинция, но напускат България. Лекарите-специалисти не са разпределени равномерно в страната - на места няма почти никакви", съобщи проф. Борисова.

През 2001 г. страната ни е имала 293 болници, сега са 414 и всички те черпят публични средства, тъй като се финансират от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Националната здравна карта е определила минималния размер на болниците, но не и максималния. По думите на министър Борисова преди да се пристъпи към мерки в тази посока, трябва да се види къде сме ние ани. На 100 000 души в България индикаторът е 3.8-4.6, а в страните от ЕС - 3.

Министър Борисова: С шегите беше дотук, сега ще работим!

Основният проблем на здравеопазването е липсата на съдържание и тази липса ще става все по-голяма, ако не бъде направена реформа, смята новият здравен министър. В центъра на реформата, която тя смята да прави, е болният. С реформата ще се бърза, но разумно и бавно, стана ясно от думите й.

Три цели за следващите 3 месеца обяви Анна-Мария Борисова: "Събираме сведения за болниците, да бъдат определени медицинските стандарти по специалности и да бъде изготвена национална здравна карта до 3 месеца". Министърът обеща нито една болница да не бъде закрита и нито един лекар или медицинска сестра да не останат на улицата. 

Сега спешна задача й е да си сформира екипа: „Усилено работя върху това, и трябва да ви кажа съм почти пред финал. Оказа се, че това е много труден въпрос, да намериш наистина съмишленици, компетенция, лоялност. Много е трудно, но ще успея". Проф. Борисова обясни, че е обсъждала с премиера кандидатурата за директор на здравната каса, но засега имали спорове по този въпрос. Наскоро Бойко Борисов съобщи, че новият шеф на касата пак ще е жена.

Ендокриноложката отново развесели журналистите и фоторепортерите с думите: "Усмивката ми е хубава, нали? Надявам се че вие също ще работите и няма да се шегувате. Надявам се във вашите кореспонденции да виждам моите думи не извадени от контекст, а точно казани", заяви Борисова.

След това разказа как, като излизала от Министерския съвет миналата седмица, репортери започнали да й задават въпроси. Тя им отговорила, че още не е министър и затова не иска да отговаря. Но те продължили да я преследват. "Препъваха се в мен, аз ги настъпвах. После видях по телевизиите, че съм мълчала. Не пуснаха моето изречение", заяви още Борисова.

Oще: болници  здравеопазване  министър  реформа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани