Някой готви утре сблъсък на протести | webcafe.bg
newscafe

Някой готви утре сблъсък на протести

Webcafe.bg
19.06.2012, 13:50 (обновена 19.06.2012, 16:25)
витоша

Какво ли ни чака още за Витоша

Насроченият за днес от 12 до 13 часа протест пред парламента на хора срещу екологичния натиск се оказа изненадващо отменен за утре, когато в 18.30 ч ще се състои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК през Министерски съвет към парламента.

Явно някой си поставя за цел да сблъска двата протеста и да предизвика безредици, което няма да е трудно, ако се провокира от определени хора в редиците на протестиращите.

Подстрекаваните от министър Мирослав Найденов протести на хората и на общинските администрации в някои манипулирани общини, които нямат пряк интерес от този закон, също ще се състоят утре", заяви на брифинг днес Петко Цветков "Българска фондация Биоразнообразие" и призова да не се допусне насилие.

Не сме против инвеститорите въобще, въпросът е какви инвеститори България иска да има, обявиха още на брифинга от Коалиция "За да остане природа в България" по повод спорния Закон за горите, върху който президентът Росен Плевнелиев наложи вето след натиск.

"Въпросът е не дали да има инвестиции в ски туризма или да няма. А дали искаме да има такива инвеститори, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат, такива, които, когато вземат една територия ползват двойно повече и не желаят да плащат, оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и гражданите, или социално отговорни инвеститори, които се грижат за опазването на околната среда", заяви Петко Цветков.

По-рано днес Александър Дунчев от природозащнитната организация WWF коментира пред "Фокус", че протестите на жители на планински общини са резултат от подвеждане.

"За Банско и Разлог техните терени за ски са в национални паркове, където важат съвсем други закони - Законът за защитените територии и Законът за концесиите. Опасенията са ми, че тези хора просто биват използвани, за да се прокара поправката "Витоша ски", с което не да се подпомогне развитието на туризма в Банско и Разлог, а просто да се застрои Витоша", обясни той. 

Протестиращи от двата града затвориха вчера града пътя Е-79 в района на Симитли при отбивката за Банско за 15 минути на 17 юни. В редиците им бяха депутатът от ГЕРБ Любен Татарски - бивш кмет на Разлог, представители на различни политически партии, кметове и председатели на общински съвети.

Природозащитниците за пореден път днес обявиха, че "горите не са на държавата, не са на олигарсите, а са на обществото". Според тях благодарение на техните протести премиерът е бил убеден, че с поправките в Закона за горите интересът на гражданското общество не е бил защитен и има какво още да се направи, предаде БТА. Борисов заяви вчера, че законът ще бъде преразгледан и приет, когато се намери консенсус.

Според екоактивистите Законът за горите има друг ресор и не може да решава такива големи и комплексни сфери на държавата, които трябва да са приоритет на други области и институции - регионално развитие, спорт, туризъм и т. н.

"Това е все едно да искате със Закона за здравеопазването да решите проблемите на образованието", коментира Веселина Кавръкова от WWF. 

От Асоциацията за алтернативен туризъм заподозряха от своя страна опасност поправките в Закона за горите да доведат до загуба на други ресурси, които са изключително ценни за туризма, като например "качеството на пейзажа".

Колко са скъпи скъпите такси

Най-скъпото право за строеж върху 1000 кв. м държавна земя в Боровец или Пампорово е 25 000 лева, а за Витоша - 10 000 лева, според сега действащия регламент. Това са скъпите такси, които спъват развитието на туризма, обясни по-рано днес в ефира на bTV Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и бивш директор на природен парк "Витоша".

Той отговори на упреците на Филип Цанов от сдружение "Природата за хората и регионите", което подкрепя новия Закон за горите. Според Цанов, който е и консултант на "Витоша ски" (собственик на лифтовете над София) "предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиция,". "За 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито", каза Цанов. Той и Белев отказаха да седнат заедно на една маса и водещият ги интервюира поотделно.

По думите на Цанов от облекченото ски строителство ще спечелят малките общини в планините. "Бизнесът в тези региони е закъсал. Индустрия никаква. Тютюнът намалява, картофите от Полша са по-евтини. Животновъдството - ниска изкупна цена, липса на потребление. Един от малкото поминъци, които могат да се развиват е туризмът", каза Цанов.

Белев отговори от своя страна, че е много учуден, че региони, в които има минерални извори не натискат за развитието на спа туризма, който е 365 дни в годината, а натискат за ски туризма, който е два и половина месеца годишно.

Според природозащитника неуместни са сравненията на България с Австрия и Швейцария по отношение на ските. "Ако в България надморската височина е 472 м и сме по на юг, в Австрия, тя е 910 м, а в средната надморска височина в Швейцария е 1307 метра. Т.е. строителството е предимно в безлесни територии. Има стари курорти, които са в горите, но те са малко и са стари", каза Белев.

Бившият директор на парк "Витоша" обясни, че поправките, внесени от ГЕРБ под натиск на "Витоша ски", които продължават да държат лифтовете затворени, са направени с цел да се заобиколи Плана за управление на парка. В него има изрична забрана за промяна на предназначението на терени в парк "Витоша" с цел застрояване. Сега този закон заобикаля забраната като казва, че може да се строи, без да се променя предназначението на земята, каза Белев. Той уточни, че не държи на стария закон, а иска по-добър.

Oще: вето  витоша ски  герб  гори  закон  инвеститори  лифтове  парк  планини  президент  протести  тома белев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

9 fALLEN | 19.06.201223:09

е как "някой", то имената им се виждат горе, а и по другите медии... нминистри, депутати и т.н. заработват насъщния... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 19.06.201219:17

Може би си права, аз също си мислех в тая посока, но нямам никакви доказателства освен натрупването на внушения - повтаряне официално как горите са се увеличили през последните години например ... нещо ще се изяжда и бая ще да е голямо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

7 Von Bl | 19.06.201218:24

Нани; Абсолютно ясно е че Витоша, няма да се застроява, няма смисъл...по скоро имат интерес от удължаване, на протести и отлагане на закона. Ако някой имаше интерес от Витоша отдавна да е прикючил, с подмяната на съоръженията. Витоша, колкото и малка да е и с ветровити и студени писти е конкуренция и на Боровец и на Банско...близо до големия град е, непретенциозно е и евтино, колко му е на някой евентуален турист, да си остане в София, музеи, дискотеки и хубави хотели по евтини от Банско? Колко да кара ски? 2 дневни и 2 нощни и това е. А те, заблуждават и своите служители...ние ще строим, и т.н. За другите последствия, честно не съм се замислял....Дано децата успеят в начинанието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

6 NannyOgg | 19.06.201218:07

@ коментар 1, на MacAllister, в тази му част "Цялата работа на мен ми изглежда напълно ненормална или реалните нужди от закона не са нито Витоша, нито другите зимни курорти, а някоя по-голяма хапка."

Мисля нещо подобно, без да съм сигурна, че съм права. Но не, че застрояването на Витоша и другите зимни курорти не са търсен ефект, а са само един от ефектите, които се целят. Т.е. този закон може да се използва и като ефективно средство за преодоляване на някои препятствия, свързани с изсичането и добива на дървесина. Тя пък е биомаса, от която се произвежда енергия. Още в началото на годината министър Найденов заяви, на едно свое посещение в чужбина, че производството на енергия от биомаса ще е приоритетно за България, в която, според думите му, дори санитарната сеч била под минимума. В това производство, разбира се, няма нищо лошо, напротив, само че въпросът е за кои кръгове е точно приоритетно.
Може и да греша, но така мисля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 19.06.201218:04

Селяните от малките градове /да не ми се сърдят интелигентните хора от малките градове, но като цяло си заслужават определението/ пак се проявяват като тъпи гъдулки. Мислят си, че изведнъж като приемат закон, с който ще им разрешат /поне според тях/ да строят и серат на воля и ще потекат едни инвестиции, ще се разгърне строителство /като по морето/ и ще станат като Швейцария на Балканите. Не могат някакси да разберат, че за това трябва и "двеста години поливане и косене".
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

4 fALLEN | 19.06.201217:31

за тия боклуци дъно явно няма... Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2012, 16:55

3 Elena Mihalska | 19.06.201216:56

Аз искам да попитам хората от Сапарева Баня, които вчера коленичиха пред плакат на ББ: колко инвеститори привлякохте за развитие на балнеотуризма в града, че тръгнахте да развивате и ски туризъм?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 19.06.2012, 15:30

2 Сладко от ягоди | 19.06.201215:40

Узаконяването на мафията е голямата хапка - досега са рушили и строили, но поне на хартия незаконно, а сега се има се развържат ръцете да правят каквото поискат! А фирмената "еко"- организация и всички небивалици "за общините, "за скиорите", "за туризЪма" са за създаване на обществено мнение - и бога ми, хората го вярват! Все е имало престъпни правителства, ама такъв популизъм, такова медийно затъмнение и овчеводство не си спомням. Страшно е като се замисли човек
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 19.06.201215:24

Добре де какъв е тоя идиотски инат не мога да разбера? Дори при сегашния закон с далеч по-малко усилия, без собствено фирмено еко-движение могат да се оправят - за лайняна клечка някой, Цеко ли е, Алеко ли е не знам ама точно като магаре на мост. Цялата работа на мен ми изглежда напълно ненормална или реалните нужди от закона не са нито Витоша, нито другите зимни курорти, а някоя по-голяма хапка.
   

оценка

+1 -0