Парламентът не отмени декларацията за възродителния процес | webcafe.bg
newscafe

Парламентът не отмени "етническото прочистване"

Webcafe.bg
07.06.2012, 11:06 (обновена 21.06.2012, 09:50)
Волен Сидеров

Според Волен Сидеров тази декларация "развърза ръцете на екстремистки кръгове, които се опитват да насаждат разделение, сепаратизъм, отделяне на отделни райони от България в т. нар. анклави..."

Декларацията, която осъжда насилствената асимилация на българските мюсюлмани по време на т.нар. Възродителен процес, няма да бъде отменена. Това реши парламентът, като отхвърли искането на "Атака" за отмяна на приетия през януари документ. Дебатите продължиха 2 часа.

"Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в документа, предложен от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Декларацията бе приета през януари със 122 гласа "за", нито един "против" и трима въздържали се от БСП.

В подкрепа да се отмени или да бъде направена нова се обявиха депутати от "Атака" и Коалиция за България. От парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова мнозинството да не се подава на внушения, а историческите факти да се анализират внимателно. 

"Тази декларация развърза също така ръцете на екстремистки кръгове, които се опитват да насаждат разделение, сепаратизъм, отделяне на отделни райони от България в така наречени анклави. С отмяната на тази декларация ние ще извършим нещо не само обществено полезно, но исторически категорично необходимо, защото ще премахне възможността върху България да се залепи трайно, завинаги петното на държава, която е провеждала геноцид и етническо прочистване, което категорично не е вярно. 

Зам.-председателят на групата на ДПС Лютви Местан заяви, че това е недопустимо по своята същност проекторешение. "Ние убедено ще гласуваме против проекта за решение, защото той цели да отнеме на 41-ото народно събрание знаков акт". 

Независимият депутат Кирил Гумнеров обяви декларацията като позорна страница. "В България никога не е имало нито геноцид, нито етническо прочистване поне от страна на мнозинството към малцинствата, обратното - в исторически план има много".

Янаки Стоилов от Коалиция за България каза, че мъдрият ход на парламента би бил не просто да се отмени тази декларация, но да се приеме друга, която балансирано да отрази тези събития. Според него декларацията не трябва да съдържа квалификации, които от днешна гледна точка са най-меко казано твърде спорни и злепоставящи.

В декларацията парламентът призовава българското правосъдие и главният прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т. нар. възродителен процес. 
Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ, е записано в документа.

В преамбюла на декларацията е записано, че народните представители изразяват огромното си съжаление за това, че в продължение на 20 години българската правосъдна система не е съумяла да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.

Oще: атака  бсп  волен сидеров  възродителен процес  герб  декларация  дпс  мюсюлмани  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 12.06.201223:31

Разбира се никой не ги е депортирал от България насилствено. Факт е че по-голямата част от българските турци останаха в България.

Но има и нещо друго, което се нарича безогледно потъпкване на човешки права – смяната на имената беше насилствена, стигна се до там, че унищожиха и медицинските картони на българските турци. Целта беше да не остане нищо от тяхната самоличност.

Като се има предвид, че българските турци бяха лоялни към България, това беше нещо, което те не заслужаваха.
Освен това, те не знаеха какво ги чака за в бъдеще. Затова и избраха да отидат в Турция.

Това си беше произвол на комунистическата държава и нека да не ставаме адвокати на комунистите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 08.06.201216:48

Над 99% от ония, дето заминаха на "екскурзия" за Турция през 1989 г., си тръгнаха доброволно. Никой не ги е гонил, нито пък "прочиствал". Не че съм "атакист", ама в случая Сидеров е прав, че няма такова нещо. А най-жалкото е, че ония, които наистина са правили етнически прочиствания, като турците и гърците, никога няма да приемат подобна декларация. Подобна глупост може да бъде сътворена само от една пасмина от гъзомийни отрепки и боклуци, които кой знае защо се наричат "български" политици. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани