От 2014 г. в Турция отпадат приемните изпити за ВУЗ | webcafe.bg
newscafe

От 2014 г. в Турция отпадат приемните изпити за ВУЗ

Webcafe.bg
05.07.2013, 10:24 (обновена 05.07.2013, 10:36)
Турция - Ердоган

Снимка: © Getty Images

В Турция започва радикална реформа в образованието

Министърът на националното образование Наби Авджъ оповести началото на радикална реформа в турската образователна система от 2014 г., предаде телевизионният канал CNN Тюрк.

Най-съществената и дискусионна част е премахването на кандидатстудентските приемни изпити.

Министърът е категоричен, че въпреки очакваната силна обществена реакция и съпротива, в крайна сметка през 2014 година ще бъде утвърдена новата система за влизане във ВУЗ с оценките от матурата при завършване на средното образование.

Другите три основни направления в замисляната реформа на образованието са:
-премахване на задължителното носене на ученически униформи, въпреки отрицателните реакции, преди всичко от семейства на ученички.

От 2014 г. всеки сам ще може да преценява дали да ходи с униформа, или със свободно облекло, предвижда се е и обучение на майчин език.

Министърът напомня, че още м.г. в училищата е започнало преподаване на кюрдските диалекти "курманджа" и "зазаджъ" като свободно избираеми уроци, издадени са и учебници.

Тези езици обаче са различни от турския и за да може свободно да се преподава на тях, е необходимо да се промени член 42 от конституцията, в който е фиксирано, че "извън турския език, на нито един друг език не може да се преподават никакви други уроци - нито под формата на майчин език, нито като език за обучение".

Премахват се и ученическите читални.

Необходими са промени на редица закони, към които имат отношение различни министерства и все още не е ясно дали това ще можа да стане в рамките на следващата учебна година.

Целта обаче е поставена ясно - учениците да се съсредоточат върху заниманията си в училищата, отбелязва CNN Тюрк.

Oще: вуз  изпити  образование  реформа  турция  униформи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.