Дупката в бюджета расте | webcafe.bg
newscafe

Дупката в бюджета расте

Webcafe.bg
01.04.2013, 13:23 (обновена 02.04.2013, 12:18)
левове

Изпълнението на приходите в бюджета върви зле

Дефицитът в бюджета в края на февруари е 732 млн. лева, като за първия месец на годината хазната беше на червено с 536 млн. лева.

Това става ясно от публикуваните данни за изпълнението на бюджета за февруари от Министерството на финансите. Отчетеният дефицит се дължи на минуса в националния бюджет от 485.5 млн. лева и на 246.5 млн. лв. по европейските средства.

Спрямо февруари 2012 г. дефицитът се увеличава със 167 млн. лева в резултат на по-високите разходи през първите два месеца на годината - за здравни вноски и по-високите лихвени разходи по външния дълг.

От МФ обясняват, че причина за нарастването на дефицита са и някои еднократни ефекти, свързани с промени в сроковете, в които трябва да се декларират и платят някои данъчните задължения. Тези промени изместват някои данъчни приходи по-късно през годината.

Към края на февруари фискалният резерв е 3.9 млрд. лева, съобщиха от Министерството на финансите.

Приходите в бюджета към края на февруари са 3.827 млрд. лв., което е 12.5 на сто от годишния разчет, показват още данните. Най-ниско е изпълнението спрямо годишната програма при преките данъци, от които към края на втория месец са постъпили 9.8 на сто от очакваните за година, или 402.9 млн. лева.

Разходите до края на февруари са 4.559 млрд. лева, или 14.4 на сто от годишния разчет.

Oще: бюджет  вноски  дефицит  ефекти  мф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани