Близо 50% от свободните пари на държавните фирми, са на депозит в Корпоративна търговска банка, следват я СИБанк и ЦКБ | webcafe.bg
newscafe

Тройна коалиция управлява парите на държавата

Webcafe.bg
17.05.2010, 11:31 (обновена 17.05.2010, 18:24)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков отговори в срок на питането на Съюза на издателите къде държавният бизнес предпочита да държи парите си...

Корпоративна и СИБанк, следвани от ЦКБ и в по-малък размер "Уникредит Булбанк", управляват парите на държавните предприятия в България. Тенденцията Корпоративна да е начело е непроменена от времето на тройната коалиция до настоящото управление на ГЕРБ.

Новата тройна коалиция, макар и с един и същ фаворит начело, е факт от края на 2009 г. Тя управлява 64 на сто от парите на бизнеса на държавата.

За новата тройна коалиция от три банки, но без да ги назове, предупреди пръв политическият експерт Арман Бабикян в неделя в една от телевизиите. 

408 млн. лева, или 48% от свободните пари на държавните фирми, са на депозит в Корпоративна търговска банка - една от най-малката по активи банка в България, на 9-о място. Това показва справка към 31 март тази година, изготвена от Министерството на финансите в отговор на запитване от 22 април на 13 главни редактори на печатни медии, членуващи в Съюза на издателите.

Новината е публикувана във вестниците "Дневник", "Труд", "24 часа" и "Сега".

КТБ е абсолютен шампион по депозити на държавни предприятия. След нея, на второ място, е трезорът СИБанк, която държи 80 млн. лева, или 9% от общата сума. Миноритарен собственик в нея е жената до премиера - Цветелина Бориславова.

СИБанк печели второто място в класацията именно при настоящото управление, тъй като до края на м.г. е била на шесто място по "склад" на парите на държавните фирми, но бързо се изкачва до второто място.

Освен че са най-много, парите в банката начело се и увеличават във времето. В края на м.г. са били 385 милиона лева, или 46% от общата сума.

В същото време КТБ е на 9-о място сред 30-те банки у нас по активи с 2,21 млрд. лева. Пазарният й дял пък е 3.10%.

Най-големите като сума депозити са на фирми от енергетиката. Те отново са в КТБ. Икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че решението за това къде да стоят парите на държавната енергетика се взема от борда на БЕХ. Той не отговори какво ще стане с парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) след закриването му до края на юни. "С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка", допълни министърът. В момента 95% от депозитите на дружеството са в КТБ и възлизат на 76 426 593 лева.

Данните от справката потвърждават тенденция, започнала по времето на тройната коалиция - че парите на държавните фирми в голямата си част са концентрирани в една банка. Към 31 март тази година 408 млн. лева стоят по депозити и разплащателни сметки в Корпоративна търговска банка. Това са 48 % от средствата на 18-те най-големи държавни предприятия. В много от случаите депозитите са в пъти над гарантирания от държавата размер - 100 000 лева.

Държавните фирми са депозирали общо 856 млн. лв. в банковата система. Те предпочитат основно 18 от общо 30-те банки у нас. Втора по размер на депозираните държавни пари е СИБанк. Трезорът съхранява 80 млн. лв. на държавни фирми. Нейният дял обаче е доста по-малък от този на първенеца КТБ - само 9 %. С по 7 %, или държавен депозит от 61 млн. лева, третото място в класацията споделят Централна кооперативна банка и Уникредит Булбанк.

След челната тройка е Инвестбанк с 54 млн. лева или 6% от общия депозит на държавните предприятия.

В края на декември 2009 г. класацията отново се е оглавявала от КТБ, която е държала 385 млн. лева от държавните пари, следвала е Уникредит Булбанк с 11%, ЦКБ - 10%, Инвестбанк - 9%. В края на декември на пето място е била Райфайзенбанк, където са били депозирани 7% от парите на държавните фирми.

СИБанк тогава е била чак на 6-о място с 41 млн. лева, или 5% от парите на големите държавни фирми. В края на миналата година те са складирали в банки общо 842 млн. лева.

"Труд" отбелязва, че от сравнението на данните за двата периода става ясно, че държавният бизнес е изтеглил пари от Уникредит Булбанк, ЦКБ, Инвестбанк и Райфайзенбанк. И така почти двойно повече стават парите в СИБанк. Депозираните пари в отличничката КТБ също нарастват - и като процент, и като сума.

В интервю за в. "Пари" от 13 май, цитирано от "Труд" днес, Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на КТБ, казва, че тайната на успеха е в депозитните лихви, които предлага. Според него процентите на КТБ били между 5,5 и 7,5 %, което е повече от конкурентна лихва.

Oще: банки  герб  депозити  държавни фирми  ктб  пари  предприятия  сибанк  уникредит  цкб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани