Проверете си книжката | webcafe.bg
newscafe

Проверете си книжката

Webcafe.bg
08.09.2012, 10:13 (обновена 08.09.2012, 10:52)
кола, шофьори, шофьор

Снимка: © Getty Images

От 19 януари догодина започва издаването на нови шофьорски книжки

От 19 януари догодина започва издаването на нови шофьорски книжки, намалява се и наполовина срокът на валидност на документите за професионалните шофьори, съобщи БНТ. Книжките, издадени преди това, обаче, ще важат 10 години без ограничения и няма да се налага преиздаване. Най-често шофьорите просто не забелязват до кога е валидна книжката им.

Така при проверка пътният полицай ги предупреждава, че трябва да си подновят документа. През последните две години, обаче, броят на неподновените шофьорски книжки рязко е нараснал.

В България има 300 хиляди нередовни шофьорски книжки, сочи полицейската статистика. Става дума за документи, които са с изтекъл срок на валидност и не са подновени. Книжките не са от задължителните за подмяна документи и не се знае колко от нередовните свидетелства се ползват

Според Димитър Георгиев - зам.-министър на вътрешните работи българските граждани, които са с такова свидетелство не могат да управляват тяхното МПС, защо е с изтекъл срок на валидност.

От 30 до 200 лева е глобата за управление на автомобил с невалидна книжка или ако тя се използва за легитимация вместо лична карта. От МВР обещават засега да налагат най-ниската глоба на нередовните, за да не ги натоварват с излишни разходи.

Заради влизането в сила на нова европейска директива от 19 януари 2013 г., ще се издава още по-нов образец шофьорска книжка. На челната страна на свидетелството, там, където е микрошрифтът, ще бъде записано - съгласно директивата, че документът е издаден и се изписва на съответния език от държавата, която го издава. Това обаче е само козметичната промяна, целта е повишаване сигурността срещу фалшификация, каза още Георгиев.

По-сериозните промени са в категориите за професионални шофьори. Ще отпадне категорията за тролейбуси, тя ще премине към категория "Д". Другата важна промяна е, че за категориите "С" и "Д" ще се сменя валидността на документа за правоуправление на МПС на всеки пет години.

Така професионалните шофьори, чиито книжки изтичат скоро, имат интерес да си подновят документите до началото на следващата година, защото ще получат свидетество за управление със срок на валидност 10 години, както е в момента, а не 5 години, както ще бъде от 19 януари 2013-а.

Всички документи, които са за правоуправление и са издадени до 19 януари 2013 г., ще имат валидност 10 години. Тези документи няма да се подменят предсрочно. Следващата новост в шофьорските книжки ще влезе през 2018 г., когато в целия ЕС ще започне да се издават свидетелства с чип, в който ще има биометрична информация за притежателя и неговото шофьорско досие.

Все още се дискутира дали в чиповете да е записана кръвната група на шофьорите и съгласието за донорство.

 

Oще: кат  книжки  мвр  полиция  шофьори  шофьорски книжки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 08.09.201223:07

Правилно, една - две лаборатории та да треперят взаимно. Таксите не са чак толкова скъпи. Едно медицинско беше около 10-12лв. ако не се лъжа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

2 VL | 08.09.201217:28

Подновяването на шофьорската книжка е свързано с медцински преглед през определен период от време. Това е и идеята да им срок на валидност.


Толкова глухи, слепи и невменяеми джигитстват по пътищата, та каквато и да е ограничителна мярка за тях да въведат, все ще е слаба. А за професионалните шофьори така на 2 години психотест и то да се акредитира само една лаборатория та да ги е страх собствениците й, че ще им вземат лиценза и да пускат само наистина годните ще е също добро решение.

"Ненаяли се" ... Гладните в случая са джифьорската пасмина.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 08.09.201213:12

Изроди ненаяли се!!! Бесен Бесен
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани