Служебното правителство си хареса бюджета | webcafe.bg
newscafe

Служебното правителство си хареса бюджета

Webcafe.bg
01.10.2014, 18:25 (обновена 01.10.2014, 18:31)
Георги Близнашки

Снимка: © Webcafe.bg

Кабинетът одобри проекта за актуализация на бюджета въпреки съпротивата на синдикатите и работодателите.

Министерски съвет е одобрил актуализацията на Бюджет 2014, предложена от Румен Порожанов. Решението на кабинета идва въпреки позицията на синдикатите и работодателите, които поискаха оттегляне на проекта заради заложения свръхдефицит и новото увеличение на дълга.

В проекта, който трябва да бъде одобрен от следващия парламент, се предвижда дефицит от 4% от БВП, което означава над 3 милиарда лева, и нов заем от близо 5 милиарда лева.

Целта е да се осигури възможност за ликвидна подкрепа и за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете, откъдето би следващо да бъдат покрити депозитите до 100 000 евро в КТБ.

От Министерство на финансите планират и увеличаване на разходите с 448,5 млн. лева. Това предизвика най-сериозните критики към проекта за актуализация заради липсата на обосновка за целите на допълнителното финансиране с бюджетни пари.

В отговор от МФ публикуваха справка за дефицитите по министерства, за да обосноват нуждата от повишени разходи, но проектът за актуализация не беше променен.

Работодателите и синдикатите не одобриха предложената от служебния кабинет промяна на държавния бюджет.

"Актуализацията не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе „за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му радикални промени в бюджета могат да се предприемат само и единствено при действащо правителство и работещ парламент.

Oще: актуализация  бюджет  георги близнашки  дефицит  министерство на финансите  румен порожанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани