Атина временно ще национализира банки. Кои - Папандреу засега не казва | webcafe.bg
newscafe

Предстои национализация на банки в Гърция

Webcafe.bg
27.10.2011, 12:21 (обновена 27.10.2011, 13:46)
георгиос папандреу

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че банки в Гърция ще преминат за известно време в държавни ръце - не каза кои

Временна национализация на гръцки банки. Това е новината от пресконференцията на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Брюксел след постигнатото решение за гръцкия държавен дълг и увеличаване до 1 трилион евро на парите в европейския спасителен фонд.

Сделката, за която се договориха лидерите на страните от ЕС след повече от 8 часа преговори, предвижда притежателите на гръцки облигации да изгубят 50 на сто от доходността по тях. В резултат гръцкият публичен дълг се орязва със 100 млрд. евро, за да обслужва Атина остатъка.

След края на срещата Папандреу каза, че някои банки в страната обаче ще бъдат подложени на временна национализация - като част от мерките за борба с дълговата тежест.

Георгиос Папандреу не назова обема на подготвяните за покупка пакети акции и не спомена имената на банките, които ще бъдат национализирани, съобщава БТА. Близо една трета от банковия пазар в България се държи от гръцки банки, около 12% е делът им в Румъния.

Според изнесени от Ройтерс данни гръцките банки се нуждаят от капиталово подпомагане в размер на 30 млрд. евро.

"Да се надяваме, че и за Гърция, и за Европа изгрява нов и по-добър ден... Сега вече Гърция може да уреди сметките си от миналото веднъж и завинаги", обяви гръцкият министър-председател.

Опрощаването на половината от дълга почти сигурно ще нанесе големи загуби на банките в Гърция и на държавните пенсионни фондове, които държат държавни облигации за около 100 млрд. евро.

Кабинетът ще компенсира пенсионните фондове. Банките, както стана ясно, са изправени пред временна национализация.

Папандреу обеща тези дялове да бъдат продадени на частните инвеститори след преструктурирането на банките. "След като преминат през преструктуриране, ще изтеглим акциите им от пазара, както са го правили и други държави. Това е съвсем стандартна процедура и няма от какво да се боите."

Ако Гърция достатъчно решително прокарва реформи, може да успее да се върне на финансовите пазари попреди 2021 г., което е срокът, прогнозиран в момента от МВФ, каза още Папандреу.

В южната съседка хората посрещат новината без особена радост. "Не виждам как, докато съм жив, Гърция ще се освободи от това дългово чудовище. Надявам се това да стане за моите деца", казва 60-годишният шофьор на такси Панос Теодору. "Европейците искаха да ни задържат в клуба. Не искаха да напускаме еврото."

"Въпросът е дали тази сделка ще помогне да се открият малко нови работни места. За вдигане на заплати изобщо не се надявам", казва 40-годишният Янис Милонакос, който работи в кафене.

Прогнозите са тази година икономиката на Гърция да се свие с 5%, а догодина - с още 3 на сто. Безработицата, която и сега е около 17%, се очаква да се увеличи още. Оптимистичните прогнози са за 20 на сто догодина. Песимистичните - 26% и са на Института по статистика към Общата конфедерация на работниците.

"Високият процент на хора без работа застрашава социалния мир. Става въпрос за 1.3 млн. безработни в страна от 11.3 млн. жители", каза директорът на Института Савас Роболис.

Гърция спечели битката, но не и войната, коментираха медии в страната. 10 години Гърция остава извън международните пазари, което се тълкува като реален частичен фалит.

Oще: банки  георгиос папандреу  гърция  ес  национализация  облигации  среща 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 27.10.201120:37

А фабриките и земята кога? ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 27.10.201118:16

Национализацията на банки в Гърция идва след национализация на банки в САЩ.Ще има ли някой куража да каже на Бойко Борисов,че когато дойде ред и в България да се нацинализират банки,тогава ще бъдат конфискувани и капиталите на банкерите.И на банкерките!България има традиции за това. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2010, 21:00

1 Mariana Murtazova | 27.10.201117:44

Ще видите вие! Сега като почнат едни гладни гръцки имигранти да нахлуват от юг! За жълти стотинки ще гледат болни български баби в полусрутени къщи в затънтетни в гори тилилейски селца! А гърците - ратаи, пастири, аргати! От Гергьов ден до Димитров ден! Все по къра, без почивка! Вай-вай-вай, живички да ги оплачеш!!!
   

оценка

+0 -0